Hlavní obsah

Velitel ISS natočil ve vesmíru hit Davida Bowieho

Ve stavu beztíže zazpíval velitel posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Chris Hadfield známou píseň britského hudebníka Davida Bowieho „Space Oddity“ (Zvláštnost vesmíru). Pětiminutový klip je údajně prvním hudebním videem, které bylo natočené ve vesmíru. Kanaďan se populární melodií loučí s ISS, kterou po pětiměsíčním pobytu opustí v úterý krátce po půlnoci SELČ.

BEZ KOMENTÁŘE: Velitel ISS Chris Hadfield natočil ve vesmíru hit Davida Bowieho

 
Článek

Působivé aranžmá, s textem lehce upraveným s ohledem na Hadfieldovou nynější misi, ukazuje velitele ISS na pozadí modré zeměkoule nebo s kytarou v ruce v bílých útrobách vesmírné lodi.

„S poděkováním velkému Davidu Bowiemu natočeno na palubě ISS. Poslední pohled na náš svět,“ napsal Hadfield na svém hojně navštěvovaném twitterovém účtu, na kterém má téměř 800 tisíc fanoušků. Bowie mu následně odpověděl názvem jedné ze svých písní: „Hallo Spaceboy“.

Hadfield se stal během svého pobytu na ISS nesmírně populárním. Na internetu pravidelně zveřejňoval různá videa, ve který předváděl specifika pobytu ve stavu beztíže. Snažil se tím zapálit veřejnost pro vesmírné cestování.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak si astronauti myjí ruce?Video: Canadian Space Agency

Video s Bowieho písní bylo natočeno skutečně ve vesmíru, ale konečnou podobu a plnohodnotný hudební doprovod dostalo v pozemském studiu. Sám David Bowie natočil svůj slavný singl už před 43 lety.

Hadfield má v úterý nad ránem SELČ v přistávacím modulu spolu s kosmonauty Romanem Romaněnkem a Tomem Marshburnem na padácích dosednout do kazašské stepi. Zbytek nynější posádky - Rusové Pavel Vinogradov a Alexandr Misurkin a americký astronaut Chris Cassidy - má být na ISS do srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám