Hlavní obsah

Nad Paříží se objevil vzácný halový jev

Novinky, vps
Paříž

Už tak působivý pohled na panorama Paříže byl minulou neděli obohacen o vzácnou podívanou. Nad francouzským hlavním městem se totiž objevil halový jev v podobě tzv. cirkumhorizontálního oblouku. Ten by se dal laicky označit jako „rovná duha“.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Paříží se objevil vzácný halový jevVideo: Novinky s použitím profimedia.cz

 
Článek

Jev vyfotil ze svého bytu amatérský fotograf Bertrand Kulik, který musel jednat velmi rychle. Oblouk totiž na obloze vydržel jen několik minut. „Nikdy jsem nic podobného neviděl, vypadalo to jako polární záře nad Paříží. Byl jsem tou krásou ohromen a věděl jsem, že si to nemůžu nechat ujít,“ řekl Francouz v rozhovoru pro Daily Mail.

„Často se snažím zachytit různé atmosférické jevy, v podstatě každý den doufám, že něco takového vyfotím. Ten den byla obloha plná mraků. Byl to velmi bouřlivý den a já na něj hodně dlouho nezapomenu,“ dodal Kulik.

BEZ KOMENTÁŘE: Několik míst, na kterých se loni objevil cirkumhorizontální oblouk

V Evropě, na rozdíl např. od USA, se tento halový jev vyskytuje velmi vzácně. Pro jeho vznik je nutná výška Slunce větší než 58 stupňů. Další podmínkou je přítomnost oblaků typu cirrus, které jsou složeny z ledových krystalků, na nichž halové jevy vznikají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám