Hlavní obsah

Mládě Kamby nepřežilo kvůli nádoru matky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani tříměsíční přípravy a pohotovost šedesáti lidí, včetně veterinárních a gynekologických špiček, nedokázaly mládě gorily Kamby zachránit. Při zákroku, který v Evropě dosud nikdo neprováděl, však zachránili život jí. Mládě zemřelo ještě v děloze.

Operace gorily KambyVideo: ZOO Praha

 
Článek

To, co probíhalo od nedělního dopoledne v pavilonu goril v pražské zoologické zahradě, dokázali dosud jen odborníci v americké a australské zahradě. Císařský řez u gorily totiž dosud nikdo na starém kontinentě neprovedl. Tým sestavený z veterinářů, gynekologů, neonatologů, anesteziologů a chovatelů to však dokázal. Během hodinové operace vyjmul mrtvé mládě z dělohy gorilí samice. Ta se už večer probírala z anestezie ve své ložnici v pavilonu.

„Taková péče, nasazení a intelektuální úsilí domnívám se nebyla nikdy poskytnuta nelidskému pacientovi. Do záchrany jejího života bylo v neděli zapojeno dvacet lidí, nepřímo po celé měsíce zhruba šedesát. Všem patří naše obrovská vděčnost,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Foto: facebook.com

Gorila Kamba se probírá z narkózy

Záchrana mláděte byl ovšem předem ztracený boj. Časně dopoledne Kambě odtekla plodová voda, ale kromě únavy nejevila žádné znepokojující známky. „Až ve chvíli, kdy šly gorily do ložnic na snídani, si jeden z chovatelů všiml, že jí vyšla část pupeční šňůry. Jenomže Kamba ji vytáhla, ukousla a část sežrala. V tu chvíli už byl bohužel osud mláděte zpečetěn,“ popsal mrazivý okamžik chovatel goril Vít Lukáš.

V ten moment už začal boj o záchranu života Kamby. Během deseti minut byla oddělena od skupiny, veterinář ji uspal a s pomocí chovatelů odnesl na operační stůl, který byl připraven v zázemí pavilonu. Tady už čekal tým lékařů připravených k zákroku, který provedli poprvé a pravděpodobně i naposledy ve své praxi.

Foto: Zoo Praha

Gorila Kamba během operace

„I v případě lidí se stane, že je pupečník přetržen, poté má dítě ještě 15 minut šanci. Ale tady byl přerušen průtok krve a ultrazvuk nám potvrdil nulovou srdeční činnost. Provedli jsme i vaginální vyšetření, abychom zjistili, že mládě nedostaneme ven touto cestou. Děloha čtyřicetileté gorily je srovnatelná zhruba s padesátiletou lidskou pacientkou a už nebyla schopna kontrakce,“ popsal důvody, které lékaře vedly k rozhodnutí provést císařský řez, gynekolog a porodník Radovan Vlk z motolské nemocnice.

Foto: sts, Právo

Inkubátor pro mládě nebyl potřeba

„Zásadní nález jsme pak učinili v dolní části dělohy, kde byl šesticentimetrový myom, tedy nezhoubný nádor, kvůli kterému se nemohla dostat hlavička mláděte do správné polohy, aby vyšla ven. Jenomže právě proto vznikla v ústí mezera, kterou vyhřezl pupečník, jehož přetržení mládě usmrtilo. Císařský řez už poté proběhl standardně bez komplikací,“ sdělil Právu gynekolog.

Lékaři Kambě podvázali vejcovody, aby už nikdy nezabřezla a po zákroku ji přenesli do její ložnice. „Mají k ní přístup členové gorilí skupiny, aby s nimi mohla být v kontaktu. Nyní je utlumená, ale žádné vážnější následky nepozorujeme. Stehy se hojí i deset dnů, takže předpokládáme, že rekonvalescence 14 dnů potrvá,“ řekl redakci hlavní veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Reklama

Výběr článků

Načítám