Hlavní obsah

Test ruské rakety vyvolal paniku v mnoha zemích, tisíce lidí ji měly za UFO

Novinky, ČTK, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tisíce lidí v Izraeli, Turecku, Ázerbájdžánu a Jordánsku ve čtvrtek večer s údivem a obavami o vlastní životy hleděly k nebi. Noční oblohu totiž v jejich očích kolem tři čtvrtě na devět rozčíslo UFO. Policejní oddělení v těchto zemích, stejně jako například na Kypru a v Libanonu, tak byla zaplavena telefonáty panikařících obyvatel, když v atmosféře vysoko nad jejich hlavami „tančilo“ bílé zářivé světlo.

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí sledovaly podivný úkaz na nebi, mnozí z nich ho považovali za UFO

 
Článek

„Spatřili jsme velkou světelnou stopu, která vycházela ze vzdáleného místa na obloze. Zdroj světla ale nebylo možné vidět. Ta stopa byla ohromná, byl to velmi neobvyklý úkaz. O chvilku později jsme pozorovali, jak nedaleko začalo kroužit světlo,“ uvedl podle deníku Daily Mail jeden ze svědků.

Okamžitě se rozvířily nejrůznější dohady, teorií o rozbitém satelitu počínaje a návštěvou mimozemských civilizací konče. Po několika hodinách paniky se ovšem ukázalo, že za rotujícím světlem nestála žádná záhada, ale lidská technologie. Rusko přesně v tu dobu testovalo raketovou střelu.

"Úspěšný start"

Podle agentury Interfax Rusko ve čtvrtek v rámci testů, které mají prověřit způsobilost zbraně proniknout protiraketovou obranou protivníka, na jihu země vyslalo mezikontinentální balistickou raketu Topol. Střela byla odpálena ze střelnice Kapustin Jar nedaleko jihoruské Astrachaně ve 20:39 a do prostoru kazašské vojenské střelnice Sary Šagan dopadla s přesností, která odpovídala zadaným parametrům.

Pokusný start rakety Topol byl podle oficiálních informací ministerstva obrany v Moskvě úspěšný. Na internet se ovšem dostala videa, na kterých je patrné, že raketa zřejmě začala selhávat.

„Byla to raketová střela, která se s největší pravděpodobností vymkla kontrole. Stopa, kterou tak lidé sledovali, byla tvořena pouze jejími zbytky a palivem. Raketa dosáhla výšky 200 až 300 kilometrů, proto ji bylo možné sledovat z tolika zemí,“ uvedl pro izraelský zpravodajský server Ynet doktor Yigal Pat-El, předseda Izraelské astronomické asociace.

Podobnou podívanou měli kdysi v Norsku

Není to ovšem poprvé, kdy ruské testy raketových střel vyvolaly debaty o UFO. Například v roce 2009 se podivná podívaná naskytla lidem z norského města Tromso, když v tu dobu Rusko provedlo neúspěšný test mezikontinentální raketové střely Bulava. [celá zpráva]

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Reklama

Výběr článků

Načítám