Hlavní obsah

Agresivní labuť jménem Tyson terorizuje všechny lidi ve svém okolí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bugbrooke

Měří přes metr na výšku a rozpětí jeho křídel dosahuje 2,5 metru. Takový je Tyson, urostlý labutí samec, který na vodním kanálu Grand Union v anglickém Northamptonshiru bez varování napadá lidi. Jeho teror dospěl do takového stádia, že se vstup k tříkilometrovému úseku kanálu, kde má Tyson hnízdo, silně nedoporučuje. A když, tak pouze na vlastní nebezpečí.

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli agresivní labuti uzavřeli pro rodiny s dětmi část vodního kanálu

 
Článek

„Neporazitelný“ Tyson podle obyvatel vesnice Bugbrooke napadl za poslední měsíc už tři lidi. Do nevyžádaného kontaktu s ním toto úterý odpoledne přišel i 20letý kajakář Joe Davies.

„Slyšel jsem o Tysonovi mnohé, ale nikdy jsem ho neviděl. Napadl mě, sotva jsem se objevil ve vodě. Nakonec jsem se převrhl a jak jsem padal do vody, útočil na mě dál. Začal jsem panikařit. Na kajaku v této oblasti jezdím už pět let a patřím k sebevědomým vodákům, přesto jsem byl vyděšený,“ řekl deníku Daily Mail Davies.

Foto: Profimedia.cz

Dvacetiletý Joe Davies souboj s Tysonem prohrál a ve vodním kanálu se vykoupal

„Z vyprávění vím, jaká zranění mohou útočící labutě způsobit, opravdu se mi proto ulevilo, když jsem vylezl z vody,“ dodal Davies, který pracuje jako kuchař v nedaleké hospodě.

Je jako noční můra

Jméno Tyson si samec labutě vysloužil právem po celé záplavě neodrazitelných útoků na veslaře a dokonce i chodce. Srovnání s legendárním boxerem a šampiónem těžké váhy Mikem Tysonem je proto nasnadě.

„Hlídá si úsek kanálu o délce dobrých tří kilometrů. Vodní cesta je přitom mezi vodáky populární. Je jako noční můra, slabší kajakáře nebo kanoisty by mohl vážně poranit,“ povzdychl si Davies.

Foto: Profimedia.cz

Z Tysona se stal postrach, chrání však pouze své hnízdo

„Má v sobě agresivní stránku, která se projevuje zvláště ve chvíli, kdy má novou samičku a staví hnízdo. V nedávné době donutil už tři vodáky, aby okamžitě vylezli z vody,“ popsala Tysonovo chování 34letá Linda Sgoluppiová, která žije v těsné blízkosti kanálu Grand Union.

Nejsou zlé, jen brání mláďata

Je nutné si uvědomit, že labutě v období hnízdění, tedy od března do května, skutečně mohou být agresivnější vůči narušitelům jejich teritoria. Často vyhrožují lidem, kteří se nebezpečně přiblíží k jejich hnízdům.

„Nejlepší, co můžete při setkání s hnízdící labutí udělat, je držet se stranou,“ řekla Gemma Butlinová z Královské společnosti na ochranu ptactva.

„Jakkoli se ale může zdát, že jsou to agresivní ptáci, ve skutečnosti jsou jen dobrými rodiči. Labutě dělají zkrátka všechno, aby uchránily svá mláďata,“ dodala Butlinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám