Hlavní obsah

V osmi letech vykouří 40 cigaret denně, když je nedostane, rozbíjí okna

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sukabumi

Osmiletý Ilham si vytvořil závislost na nikotinu již v útlém dětství. Nyní je mu osm a vykouří dvě krabičky denně. Přidal se tak k celé řadě indonéských dětí, kterým cigarety nejsou cizí. V tomto ostrovním státě totiž neexistuje žádná minimální věková hranice pro nákup nebo kouření cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Osmiletý Indonésan vykouří dvě krabičky denně. Ilustrační foto

Článek

"Ilham začal kouřit už ve čtyřech letech. Den ode dne kouřil víc a víc, až se dostal na současné dvě krabičky denně," uvedl pro agenturu Antara chlapcův otec Umar, který se živí jako řidič taxi motorky.

Chlapec žije s rodinou ve vesnici u města Sukabumi v provincii Západní Jáva. Podle otce je na nikotinu natolik závislý, že rozbíjí okna a jiné předměty jenom proto, aby si vydobyl nějakou cigaretu.

"Nechce už ani chodit do školy. Celé dny tráví kouřením a hrami," dodal Umar.

V Indonésií kouří i batolata, zasáhne vláda?

Na jaře roku 2010 zase šokoval celý svět ještě mladší kuřák než Ilham. Ardi Rizal začal kouřit už v jedenácti měsících a ve věku dvou let už dokázal vykouřit 40 cigaret denně. Za pomoci expertů se mu ale podařilo návyku zbavit, a tím si zachránit zdraví a možná i život. [celá zpráva]

Indonéská komise pro ochranu dětí na Ilhamův případ, který je sice odstrašující ale nikoli ojedinělý, upozornila, aby poukázala na selhání vlády při regulaci tabákového průmyslu. Pro nákup cigaret a jiných tabákových výrobků v zemi stále neexistuje žádná věková hranice.

"Je to pouze další důkaz, který odhalil porážku vlády tabákovým průmyslem. Rostoucí počet kuřáků je výsledkem agresivního marketingu tabákových firem, které se zaměřují zejména na mladé lidi," řekl předseda komise na ochranu dětí Arist Merdeka Sirait.

Cigarety výrazně zasahují do rodinného rozpočtu

Alarmující také je, že indonéské domácnosti vynakládají hned po jídle největší výdaje právě na cigarety. Přitom v této zemi na jihovýchodě Asie téměř polovina z asi 240 miliónů obyvatel žije z necelých dvou dolarů na den, což je v přepočtu asi 37 korun.

Smutná jsou i jiná čísla. Podle deníku Daily Telegraph v Indonésii ročně zemře na přímé následky kouření minimálně 400 000 lidí a dalších 25 000 podlehne pasivnímu kouření.

Vláda sice zvýšila spotřební daň na cigarety, jejich cena se ale stále pohybuje hluboko pod mezinárodním průměrem. Krabička 20 cigaret stojí indonéské kuřáky v přepočtu kolem 20 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám