Hlavní obsah

V Praze ožilo bývalé Mauzoleum Klementa Gottwalda

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Vítkově bývalo v padesátých letech minulého století vystaveno nabalzamované tělo někdejšího prvního československého komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Na laboratoř, kde se odborníci o mumii starali, se nyní může přijít podívat veřejnost. Koncem února byla totiž otevřena nová stálá expozice Laboratoř moci přímo v prostorách zázemí bývalého mauzolea.

Na Vítkově můžete navštívit laboratoř, kde se starali o mumii Klementa GottwaldaVideo: Novinky

 
Článek

Výstava se nachází v podzemních prostorách Národního památníku na Vítkově, které byly vybudovány speciálně kvůli péči o  Gottwaldovo mumifikované tělo v 50. letech 20. století. Návštěvníci se mohou podívat do laboratoře, ve které se tým českých i sovětských lékařů každou noc o tělo staral.

„Prostory jsou autentické, bylo v nich jen více přístrojů. Například muchobijka, která udržovala naprostou čistotu prostředí,“ řekla produkční Národního muzea Barbora Kulihová. Gottwaldovo tělo bylo při tom nahrazeno figurínou zakrytou prostěradlem, která však vytváří dojem, jako by tam bylo.

Zpřístupněn byl také velín, řídící centrum celého mauzolea. „Tam jsou přístroje, které zajišťovaly stálou teplotu vzduchu 16 stupňů Celsia a osmdesátiprocentní vlhkost,“ dodala Kulihová. Kromě toho se z velína ovládal výtah, kterým každý den ráno ošetřené tělo vyjíždělo o patro výš do smuteční síně. Tam pak bylo vystaveno ve skleněném sarkofágu, speciálně nasvícené, aby měla pleť přirozenou barvu.

Kult osobnosti

Ostatky Klementa Gottwalda byly v mauzoleu vystaveny od prosince 1953. O tělo se staral asi stočlenný tým, ve kterém nechyběli lékaři, zdravotní sestry, ale třeba i technici a elektrikáři. „Nejdřív se o něj starali sovětští lékaři, od roku 1955 pak českoslovenští,“ doplnila Kulihová.

V roce 1962 tehdejší vláda rozhodla, že Gottwaldovo tělo bude zpopelněno. Někteří tvrdí, že se mumie přes neustálou péči začala rozpadat. Podle jiných to ale bylo spíše z politických důvodů. „Já jsem v kontaktu s jedním z těch lidí, kteří se o něj starali, a ten tvrdí, že se nerozpadlo,“ upřesnila Kulihová s tím, že ani záznamy v balzamovací knize nic o chátrání těla neuvádějí. Jak to ale bylo ve skutečnosti, se už dnes podle ní asi nikdo nedozví. V památníku pak byla ale umístěna urna s popelem, která po roce 1989 skončila na Olšanských hřbitovech.

Expozice má za cíl upozornit na zneužití památníku komunistickou propagandou. Přibližuje atmosféru 50. let minulého století, osobu prvního dělnického prezidenta a kult osobnosti, který vyústil až ve vybudování mauzolea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám