Hlavní obsah

Tajné služby: Chaplin byl ve skutečnosti Francouz Israel Thornstein

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve utajené složky britské tajné služby MI5 o komikovi Charliem Chaplinovi ohromily celý svět. Zdá se, že legendární komik, který se měl narodit roku 1889 v Londýně, byl ve skutečnosti Francouz a původem ruský Žid jménem Israel Thornstein. Výzvědné služby nebyly schopné nalézt jediný hodnověrný důkaz, který by potvrzoval jeho domnělé narození ve Velké Británii. Informoval o tom britský Daily Telegraph.

Charlie Chaplin ve filmu The Kid

 
Článek

Tajemství zahalující původ populárního komika se začalo poodhalovat ve chvíli, kdy americké úřady požádaly britskou tajnou službu MI5, aby se pokusila podívat do minulosti známého komika. Američané se k tomuto kroku rozhodli poté, co herec v roce 1952 opustil USA pod závojem podezření ze spolupráce s komunisty.

Foto: Profimedia.cz

Britští agenti však ve svém úkolu zcela pohořeli. Nepodařilo se jim nalézt Chaplinův rodný list a první úřední záznam o jeho osobě se datuje až do roku 1920, kdy byl na jeho jméno vydán cestovní pas. Vyšetřovali možnosti, že se Chaplin ve skutečnosti narodil ve Fontainebleau nedaleko Paříže či v blízkém městečku Melun.

Americké výzvědné služby přitom razily teorii, že byl Chaplin ve skutečnosti původem ruský Žid jménem Israel Thornstein. Navzdory důkladným zkoumáním MI5 nedokázala nalézt jediný důkaz, který by potvrzoval, že by Chaplin byl ve skutečnosti Brit, jak o sobě tvrdil.

Ač komunista, riziko pro USA nepředstavoval

Britské tajné služby však jednoznačně popřely, že by byl Chaplin rizikový komunista. Označily ho maximálně jako sympatizanta, ale nikoliv radikálního nadšence. Agenti uznali, že bylo jeho jméno použito jako symbol antikomunistické kampaně senátora Joea McCarthyho. Dodali však, že přesto nepředstavoval pro USA bezpečnostní riziko.

Je to poprvé, co MI5 odtajnila složky věnované populárnímu komikovi, který o sobě tvrdil, že se narodil 16. dubna 1889 na East Street ve Walworthu v jižním Londýně - pouhé čtyři dny před narozením Adolfa Hitlera, kterého úspěšně parodoval roku 1940 v nyní už klasickém snímku Diktátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám