Hlavní obsah

Muž natáčel bouřku, zasáhl ho blesk

– Baldivis
Novinky, Markéta Klánská

Pětačtyřicetiletý Australan v pátek v brzkých ranních hodinách natáčel běsnění matky přírody nad zahradou u svého domu v Baldivisu. Myslel si, že je v bezpečí, ale šeredně se zmýlil. Jeden z blesků do něj uhodil. Naštěstí vyvázl jen s lehčími zraněními. Celou nehodu však zachytil na kameru.

Australan natočil, jak ho při bouřce zasáhl blesk

 
Článek

„Podívej se na to,“ volal nadšeně Russell Southey na svou ženu Vanessu, když dva ohromné blesky rozčísly oblohu.

Následovala však ohlušující rána a 45letý otec dvou dětí padl k zemi. Kamera stále běžela a bylo možné slyšet hysterický hlas paní Southeyové, která zjistila, že její sténající manžel byl zasažen bleskem.

„Bouřilo se nám přímo nad hlavami. Manželka si pro něco odskočila do domu a v tu chvíli uhodily dva blesky těsně kolem mě. Pak mě ale něco velmi silně trefilo do pravé strany těla. Bolest se dostavila okamžitě,“ popsal svůj zážitek Southey.

„Naštěstí to nebyl hlavní blesk, a navíc mám takový pocit, že nejprve uhodil do střechy domu a teprve přes okap do mě,“ pokračoval ve vyprávění Australan.

Děsivá zkušenost s lehkými následky

Sanitka Southeyho převezla do nemocnice Rockingham General na pozorování. Několik hodin nato už ho ale lékaři propustili. Blesk zanechal stopy na špičce jeho pravé nohy a prstech pravé ruky, ve kterých mu ještě několik dní poté mravenčilo. Po nehodě navíc nemohl pořádně hýbat ramenem.

„Byla to děsivá zkušenost, už nikdy nechci nic podobného zažít,“ dodal pro televizi Sky News Southey.

Blesky v pátek zranily celkem čtyři lidi

Otec dvou dětí z Baldivisu ovšem nebyl jediný, koho blesk v pátek ráno v Západní Austrálii zasáhl. Mezi třemi dalšími oběťmi byl například i 29letý Daniel Schroder z Mandurahu. Kolem čtvrté hodiny ráno se zrovna schovával pod pergolou, když blesk zasáhl nedaleký strom a svezl se až na něj.

Podle meteorologů přijde ročně v Austrálii kvůli bleskům o život pět až deset lidí a dalších 100 utrpí zranění.

„Myslím, že je to lekce pro všechny. Jakmile začne bouřka, zůstaňte doma. Blesky mohou být nevyzpytatelné. Já měl velké štěstí,“ uvedl na závěr Southey.

Podobným pravidlem se zřejmě bude řídit i Dán, který také přišel do úzkého kontaktu s bleskem. Při návštěvě Orlanda na Floridě v roce 2009 natáčel bouřku a blesk udeřil pouhých šest metrů od něj.

BEZ KOMENTÁŘE: Dána málem zasáhl blesk v roce 2009 na ulici v Orlandu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám