Hlavní obsah

V košili z flanelu všechny je semelu, zpívá Nohavica o králi pokeru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský písničkář Jaromír Nohavica, který každý týden zveřejňuje na svých internetových stránkách svoje zpívané glosy, tzv. virtuálky, stvořil během uplynulého víkendu píseň oslavující vítězné tažení třineckého rodáka Martina Staszka, jenž se v Las Vegas umístil jako druhý nejlepší hráč pokeru na světě. Nová virtuálka nese jednoduchý název - Poker.

Článek

Stejně jako u předchozích virtuálek i tentokrát mohou Nohavicovi fanoušci k písni vytvořit videoklip – ten nejlepší bude zveřejněn na webu Jarka Nohavici v příštím týdnu. Podobně jako Martin Staszko i Jaromír Nohavica v minulých dnech prožíval šťastné dny.

Sotva Staszko dohrál v Las Vegas svůj životní pokerový turnaj, Nohavica vyrazil do italského San Rema převzít cenu Premio Tenco, kterou každoročně udělují pořadatelé tamního hudebního festivalu významným písničkářům a kterou před Nohavicou získaly takové osobnosti jako Leonard Cohen, Tom Waits, Vladimir Vysockij či třeba John Cale.

To, že Nohavica svoji další virtuálku věnuje pokerovému králi z Třince, není velkým překvapením už jen proto, že oba slavní muži pocházejí z těšínského Slezska. „V košili z flanelu, všechny je tu semelu. Vždyť jde jen o mince, dovézt všechny do Třince. Mamince,“ zpívá Jarek Nohavica.

Krátké skladby už zveřejňuje třetím rokem

Nohavica začal své virtuálky zveřejňovat v roce 2009. Tyto hudební glosy prezentuje jako nedůležité popěvky o tom, co přináší všední den.

„Mé virtuálky jako písňová forma nejsou ničím jiným než veršovanými fejetony, jak je pěstovali už například Karel Čapek, Eduard Bass, Josef Kainar a mnoho dalších. U mne se jedná o zhudebněné fejetony," tvrdí Nohavica.

V minulosti si Nohavica vzal na mušku i jiné události, které hýbaly Českem. Například píseň Tanec mezi vejci byla svého času inspirována vaječnými útoky na Jiřího Paroubka, v popěvku Modré čepice zase Nohavica vyjádřil svůj postoj k zamýšlené stávce železničářů a v písni Na Bedřišce si zase vzal na mušku sousedský žhářský útok v ostravské kolonii Bedřiška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám