Hlavní obsah

Unikátní záběry demolice stoleté přehrady

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Celých 98 let držela přehrada Condit Dam v Oregonu řeku White Salmon River a vytvářela tak poklidné jezero Northwestern Lake. Bránila však v cestě lososům, proto byla ve středu 26. října po dvaceti letech dohadů zničena. Ochránci přírody doufají, že se tím obnoví trasa pro ryby a jiné vodní organizmy, na kterých závisí život různých ptáků a savců.

Článek

Historická stavba o výšce 38 metrů patřila k největším americkým funkčním přehradám, dokud ji koncem října neprolomilo 300 kilogramů dynamitu. Demolici provázela speciální bezpečnostní opatření. Nikdo se nesměl pohybovat v korytě řeky, ani v blízkosti přehrady, aby ho tlaková vlna neohlušila, popřípadě nespláchla. Po odpočítání se ozvala rána a ohromná masa vody se začala valit z protržené přehrady. Během dvou hodin bylo jezero pryč.

Přehrada však zatím nezmizela úplně, její zbytky budou odstraňovány postupně, tento proces by měl trvat zhruba tři roky. Na dně jezera se totiž usadilo velké množství bahna, které by při rychlejším postupu mohlo ohrozit celou oblast.

Demolice, která byla vykonána pod tlakem ochránců přírody, vyšla podle regionálního deníku The Oregonian na 35 miliónů dolarů (635 miliónů korun). Vylepšení přehrady, aby skrze ní mohly poklidně proplouvat ryby, by ale vyšlo ještě třikrát tak draho.

Ráj pro vodáky a divoké lososy

Řeka White Salmon protéká v oblasti vzdálené asi hodinu cesty od Portlandu. Patří mezi ty nejčistší a nejdivočejší řeky v USA. Pramení u ledovců hory Mount Adams v Kaskádovém pohoří a láká odvážné kajakáře a raftaře. Po zničení přehrady by se navíc měla stát rájem pro divoké lososy, kteří se již mnoho let pohybují na pokraji vyhubení.

Reklama

Výběr článků

Načítám