Hlavní obsah

Mladík vytvořil z tisíců zrcátek „smrtící paprsek“, propálí i kámen

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indianapolis

Devatenáctiletý Eric Jacqmain z americké Indiany vytvořil z obyčejného satelitního talíře a 5800 malých čtvercových zrcátek „paprsek smrti“, který za pomoci slunce dokáže během krátké chvíle propálit téměř jakýkoli předmět a materiál.

Článek

Tajemstvím úspěchu je podle mladého Američana správné sestavení drobných zrcátek. Pokud se to podaří, odrazy slunečních paprsků od zrcadlové plochy dokážou během pár sekund propálit nejen dřevo, ale roztaví třeba i hliníkový okap, plechovku od nápoje, či propálí například kámen. Touto energií se také může začít vařit beton, který se tak promění téměř v lávu.

Předmět měřící v průměru pouze něco málo přes metr je připevněn ke stojanu a pojízdnému vozíku, je proto velice dobře přemístitelný. „Vyvrtal jsem malou díru vzadu na talíři a přilepil tam trubku z PVC, světlo svítí otvorem a naráží na průhledný plast na konci trubky. Všechno, co musím dělat já, je namířit světlo na správné místo,“ uvedl Jacqmain, který svůj vynález pojmenoval „R5800 solární paprsek smrti“.

Ten už však bohužel nefunguje, jelikož shořel v kůlně. „Je velmi pravděpodobné, že byl příčinou požáru. Nic kromě něj neshořelo až na polovinu roztaveného vozíku,“ litoval mladík, kterého nehoda od pokusů neodradila, ba naopak. V plánu má vytvořit ještě silnější alternativu, ve které by chtěl využít 32 tisíc zrcátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám