Hlavní obsah

Nejtlustší Britka raději zaplatila svému synovi bandáž žaludku

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejobéznější žena Velké Británie Sharon Mevsimlerová se natolik obávala, že její syn bude mít problémy s váhou stejně jako celá jejich rodina, že se rozhodla mu v pouhých 13 letech zaplatit bandáž žaludku. Emrah Mevsimler byl nejmladší osobou, která v Británii tuto operaci podstoupila. Právě díky tomuto chirurgickému zákroku je nyní šestnáctiletý Emrah štíhlý, ačkoli byl ještě před třemi lety „oplácané“ dítě.

Foto: Profimedia.cz

Sharon Mevsimlerová na lůžku spolu se svou rodinou.

Článek

Matka Sharon však na zdravotní komplikace spojené se svou obezitou letos v červenci zemřela ve věku 40 let, kdy její váha dosahovala 266 kilogramů. Stalo se tak rok poté, co sama podstoupila žaludeční bypass, který měl omezit objem přijaté potravy, uvedl britský Daily Mail.

Později však vyšlo najevo, že Sharonina rodina jí do nemocnice nosila nezdravé jídlo plné kalorií, o které je nemocná žena stále prosila. Sklony k nadváze však mají v genech všichni členové rodiny. Kromě Sharon a Emraha musela být provedena bandáž žaludku i Sharoniným bratrům Mehmetovi a Mestiemu a její matce Anne.

Foto: Profimedia.cz

Emrah spolu se svou babičkou Anne a strýcem Mustie Hassanem. Všichni mají za sebou bandáž žaludku.

Sharon se proto spolu s Emrahem, kterému váha také začala s věkem rychle šplhat nahoru, rozhodli, že i přes tak nízký věk je čas pro chirurgický zákrok i u něj. Matka proto nechala svého syna operovat v roce 2007 v Belgii. Účinky se dostavily téměř okamžitě, Emrah začal jíst méně a navíc dodržuje poměrně přísnou dietu.

Foto: Profimedia.cz

Emrah vpravo se svým normálním denním jídelníčkem před operací a vlevo s jeho spotřebou nyní.

„Možná mi zachránila život, ale nedokázala zachránit ten svůj. Nechtěla, abych dopadl stejně jako ona, proto mi zaplatila operaci, jinak bych teď měl tak 130 kilogramů. Váha mi tehdy stoupala velmi rychle, to byl důvod, proč jsem musel zákrok podstoupit,“ řekl nyní šestnáctiletý chlapec.

Foto: Profimedia.cz

Emrah ve dvanácti letech, rok předtím, než podstoupil bandáž žaludku.

„Zažil jsem hodně šikany. Byl jsem oplácaný a neměl jsem se v tu dobu vůbec rád. Chtěl jsem vypadat zdravěji, stejně jako ostatní lidé v mém věku. Neměl jsem přátele a byl jsem sám,“ dodal Emrah, který byl zvyklý denně spořádat obrovské množství jídla.

Foto: Profimedia.cz

Z baculatého dítěte je nyní Emrah Mevsimler štíhlý chlapec.

Ráno začínal se třemi snídaněmi. Cestou do školy se dojídal sladkostmi, které zapíjej colou a pak už nedočkavě čekal na obědovou pauzu, kdy si šel koupit hamburgery a hranolky do obchodu poblíž školy. Když dorazil domů, sdělil rodičům, že má hlad, jelikož celý den nic nejedl. Další chod měl tedy doma a následovala večeře, při které dokázal spořádat celou pizzu a stále tvrdil, že je hladový.

Není divu, že s takovým jídelníčkem jeho váha prudce narůstala. Spolu se svou matkou tak začali přemýšlet, jak zmírnit jeho nezkrotný apetit, až dospěli k nutnosti operace, která možná Emrahovi opravdu zachránila život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám