Hlavní obsah

Kuchař z nejpálivější restaurace světa vaří v plynové masce

– New York
Novinky, Dagmar Plecháčová

Indická restaurace s názvem Brick Lane Curry House sídlící na newyorském Manhattanu je považována za podnik nabízející nejostřejší menu na světě. Restaurace nabízí svým hostům pokrmy obsahující deset druhů nejpálivějších chilli papriček. Jídlo i při přípravě dráždí sliznice natolik, že kuchař musí při vaření používat plynovou masku. V kuchyni ji přitom sundává jen výjimečně, a to pouze během ochutnávání svých ďábelských kulinářských výtvorů.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař indické restaurace Karthik Kumar pracuje v kuchyni zásadně s plynovou maskou, silně pálí už jen výpary z jídla.

Článek

Tradiční anglický pálivý pokrm kari (curry) obsahuje i nejpálivější chilli papričky druhu bhut jolokia, které indická armáda používá k přípravě takzvaného „kari ručního granátu“.

Foto: Profimedia.cz

Indické pokrmy v restauraci Brick Lane Curry House.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař restaurace Karthik Kumar musí při přípravě pokrmů kvůli jejich pálivosti používat plynovou masku.

Tento pokrm z restaurace Brick Lane Curry House obsahuje milión jednotek na Scovilleho stupnici pálivosti, která měří obsah kapsaicinu. Pro představu omáčka Tabasco jich obsahuje 30 až 50 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Karthik Kumar přiznává, že jejich kari je spíš o překonání sám sebe než o vychutnání jídla.

„Pokrm kari připravujeme podle přání zákazníka s kuřecím či jehněčím masem, s kozím sýrem nebo se zeleninou. Každý zákazník, kterému se podaří pokořit toto nejpálivější jídlo, se dostane do naší síně slávy a jeho fotografie bude viset v restauraci,“ uvedl osmadvacetiletý kuchař Karthik Kumar.

Foto: Profimedia.cz

Ostré kari zvládnou sníst do konce jen ti nejotrlejší.

Foto: Profimedia.cz

Kuchař si sundává v kuchyni masku jen v případě, že ochutnává jídlo.

„Kari podáváme v normálním množství v průměrně veliké misce, ale je to spíš v překonání bolesti a nadměrného pocení než vychutnání si chuti jídla,“ přiznal Kumar.

Reklama

Výběr článků

Načítám