Hlavní obsah

Uklízeč vrátil zapomnětlivému hostovi hotelu přes milión korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islamábád

Poctivost některých lidí nezná mezí. Pákistánský uklízeč Essa Khan se stal jednou z nejoslavovanějších osob tamějších médií. A získal si je pouze svým dobrým vychováním. Ačkoli jeho roční plat činí v přepočtu 4200 korun, nic neřešil, a když v uklízeném pokoji hotelu Gilgit Serena našel 50 tisíc dolarů v hotovosti, bez mrknutí oka peníze vrátil.

Článek

Essa Khan našel při rutinním úklidu v trezoru hotelového pokoje, kde již nikdo nebydlel, tašku s 50 tisíci dolary. Ubytován zde byl japonský podnikatel, který pravděpodobně na peníze zcela zapomněl. Khan nechal okamžitě Japonce sehnat a peníze mu vrátil. Média teď velebí uklízeče jako člověka, který po letech negativní publicity, která se Pákistánu dostávala, ukázal jeho pravou tvář.

"Měl jsem odpovědnost jako lidské stvoření, jako Pákistánec a jako muslim. Ani na moment mě nenapadlo, že bych si ty peníze snad mohl nechat," řekl 50letý uklízeč deníku Daily Telegraph.

Zaměstnancům hotelu se podařilo hosta vyhledat a peníze mu vrátit. Zjistilo se, že byly určeny na sponzorování studie související s pákistánským turismem. Japonci totiž na severu této země evidentně hodlají rozjet hned několik turistických projektů.

Japonec nepřišel na ztrátu ani za několik dní

"Host se velmi zastyděl, když zjistil, že u nás své peníze nechal. Ačkoliv to bylo již několik dní, vůbec mu nedošlo, že mu peníze chybějí. Pan Khan dostal za svou poctivost odměnu 10 tisíc rupií (asi 2330 korun)," uvedl hlavní manažer hotelu Rašíd Uddin a dodal, že se uklízeči dostane odměny i od guvernéra tamní provincie, který ho k sobě pozval.

"V regionu, ve kterém jsou takové ekonomické podmínky a vládne v něm chudoba, musíme být na lidi, jako je on, opravdu velmi, velmi hrdí," dodal Uddin.

Khan pracuje v hotelu Gilgit Serena již celých 20 let. Hotel stojí v severním Pákistánu na velmi malebném místě. Nabízí výhled na výjimečnou scenérii pohoří Karákóram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám