Hlavní obsah

Replika Titaniku za 336 miliónů je největším muzejním exponátem světa

– Tennessee
Novinky, Dagmar Plecháčová

V americkém Pigeon Force ve státě Tennessee se těší obrovskému zájmu veřejnosti replika slavného Titaniku, která je zároveň největším muzejním exponátem světa. Její rozměry jsou zhruba poloviční, než byly u originálu, přesto si každý návštěvník v přepočtu za 400 korun může prohlédnout, jak původní zákoutí slavného parníku, který v roce 1912 pohřbil během své první plavby přes 1500 osob, vypadala.

Foto: Profimedia.cz

Tvůrci nezapomněli ani na osudný ledovec.

Článek

Předpokládá se, že jen za letošní rok replika přiláká okolo miliónu návštěvníků. Výstavba třípatrové makety, která je vysoká 30 metrů, zabrala více než rok a rozpočet se vyšplhal na 336 miliónů korun. Tvůrci přitom nezapomněli ani na ledovec, který před 98 lety způsobil, že se Titanic potopil. Zachránit se tenkrát nepodařilo 1517 pasažérů a členů posádky.

Foto: Profimedia.cz

Titanic z Pigeon Force.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci před replikou slavného Titanicu.

„Toto muzeum není nějaká vzrušující jízda nebo muzeum v Hollywoodském stylu. Je to interaktivní zážitek, který vám zblízka představí celý tragický příběh Titaniku,“ řekla majitelka atrakce Mary Kellogg-Joslynová, která se domnívá, že replika je ideální pro návštěvu rodin s dětmi.

„Máme 75 zaměstnanců, kteří jsou dobově oblečení jako posádka opravdového Titaniku. Jsou to číšníci, pokojské a další pracovníci na palubě, kteří návštěvníkům podávají informace o lodi a jejím potopení,“ dodala Kellogg-Joslynová.

Foto: Profimedia.cz

Podobný interiér se objevil i ve filmu Titanic z roku 1997.

Foto: Profimedia.cz

Kajuta první třídy.

Uvnitř napodobeniny slavného parníku se nachází 400 artefaktů pocházejících ze skutečného Titaniku, které jsou součástí muzea, jež je vybudováno přímo v prostorách repliky. Každý z návštěvníků navíc dostane ke své vstupence i lístek se jménem jednoho z cestujících a až na konci celé prohlídky se dozví, zda by osudnou noc přežil či nikoli.

Titanic z Pigeon Forge byl postaven rok poté, co byla otevřena téměř identická replika v Bransonu ve státě Missouri. Muzeum v Bransonu je však téměř o 4 tisíce čtverečních metrů menší.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum obsahující artefakty z opravdového Titanicu.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum má jedinečnou atmosféru.

Reklama

Výběr článků

Načítám