Hlavní obsah

Češka našla na Facebooku ztraceného syna po 22 letech

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapující příběhy ovlivněné možnostmi komunikace po internetu se nevyhýbají ani Česku. Když Novinky nedávno psaly o Američance, která díky Facebooku po 15 letech našla své děti, ozvala se redakci Češka, která podobným způsobem objevila svého ztraceného syna. Po 22 letech.

Článek

Ladislava Schröderová z Rumburku nemohla dojetím ani mluvit, když loni v červnu přes Facebook našla svého syna, který již léta žije v Kanadě. Začali si volat a obnovili svůj vztah. Znovunalezený syn za ní brzy přijel i do Česka.

Tehdy čtyřletého Jiřího, nyní šestadvacetiletého George, vzal v roce 1988 její tehdejší manžel a odletěl s ním za oceán. Jiřímu o jeho matce poté jen sdělil, že zahynula při autonehodě.

Manžel vyhrožoval smrtí

Její muž byl původně voják z povolání a neustále cestoval. Ani narozené dítě neudrželo rodinu pohromadě. V době rozchodu muž ženě podle jejích slov vyhrožoval smrtí, pokud mu chlapce nenechá v péči.

Ze strachu před manželem se odstěhovala a její právník jí při rozvodovém řízení poradil, ať rozvod uspíší dočasným souhlasem s předáním syna do péče otce. „Udělala jsem to, protože jsem se bála o svůj život, jak vyhrožoval,“ řekla Schröderová Novinkám. Její exmanžel vzal Jiřího a odletěl s ním přes Rakousko za oceán.

Paní Schröderová sice kontaktovala policii, ta jí však nijak nepomohla. Syn zůstal na 22 let bez matky.

Jediné, za co jsem svému exmanželovi vděčná, je to, že nepřestal s Jirkou mluvit česky, díky tomu se teď se svým synem domluvím, i když jeho pravopis v češtině není stoprocentní
Ladislava Schróderová

Bývalý manžel se za celou dobu neozval, jen po odjezdu vzkázal do Československa, že je v Kanadě. „Po čase jsem za tím udělala tlustou čáru,“ říká Schröderová. S novým přítelem měla brzy poté syna Patrika.

„Konečně jsem tě našla“

Teprve minulý rok v červnu, po letech nejistoty a po pořízení počítače, se připojila na

Facebook a zadala jméno a věk svého syna. Jeho profil jí okamžitě vyskočil na obrazovce. Napsala mu: ,,Jak se máš?“ George jí odepsal: „Dobře a kdo jsi?“ „Tvoje máma. Konečně jsem tě našla,“ zněla její odpověď. George tomu nemohl věřit, byl to pro něj opravdový šok.

Poté si začali volat přes Skype. „Asi po týdnu komunikace můj syn opravdu uvěřil, že jsem jeho matka,“ řekla Schröderová Novinkám.

„Jediné, za co jsem svému exmanželovi vděčná, je to, že nepřestal s Jirkou mluvit česky, díky tomu se teď se svým synem domluvím, i když jeho pravopis v češtině není stoprocentní,“ přiznala.

Narozeniny ve stejný den

George za svojí nově objevenou matkou brzy přiletěl, první setkání na letišti prý bylo

rozpačité, objevily se slzy i radost ze shledání. Během pár dnů však nalezli ztracené pouto a došlo i k oslovení „mami“.

Po návratu do Kanady se George otce na vše zeptal, ten musel s pravdou ven. George řekl, že svému otci neodpustí tři věci. První je to, že matku označil za mrtvou. Druhá je zamlčení toho, že má vlastně bratra, i když nevlastního. A třetí je fotbal, který George velmi baví, ale v Kanadě neměl příležitost ho hrát.

Paní Schröderová má nyní tedy potomky dva. Ironií osudu je, že se narodili oba ve stejné datum - 29. listopadu, jen půl hodiny od sebe. „Bylo to, jako by mi chtěl osud Jirku doslova nahradit,“ vzpomíná dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám