Hlavní obsah

V Transylvánii žili vyjma Drákuly i trpasličí dinosauři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hateg

Když maďarský baron Franz Nopcsa tvrdil, že jeho sestra v roce 1895 našla na jejich panství kosti "minidinosaurů", všichni si mysleli, že je to jen další transylvánský mýtus. Mýlili se. Nová studie potvrdila existenci trpasličích dinosaurů a navíc vysvětlila, proč k této miniaturizaci došlo.

Článek

Toto území v rumunském vnitrozemí vypadalo v pozdní křídě (před 98-65 milióny let) úplně jinak. Zdá se, že malý růst postihl jen některé z místních dinosaurů, uvádí server Discovery News.

"Ostatní živočichové, kteří tu s dinosaury žili - ryby, žáby, želvy, pterosauři, ptáci, ještěrky, hadi i savci -, byli stejně o hodně menší, než dinosauři. Zatím jsme nezjistili, že by dosahovali menšího vzrůstu, než jejich příbuzní na pevnině," řekl vedoucí autor studie Michael Benton.

Benton a jeho tým z University of Bristol provedli zatím nejrozsáhlejší výzkum kosterních pozůstatků dinosaurů na ostrově Hateg. A opravdu se ukázalo, že přinejmenším čtyři druhy byly o hodně menší, než jejich kontinentální příbuzní.

Dnes by to byli obři

Například Magyarosaurus dorůstal velikosti pěti až šesti metrů. To nám sice může připadat úctyhodné, ale v porovnání s jinými sauropody, třeba Argentinosaurem, který dosahoval délky 25 metrů, to byl drobeček.

Další "minidinosaurus", který tu žil, byl Telmatosaurus. Dorůstal čtyř metrů, takže byl skoro o polovinu menší, než jeho příbuzní. A takových druhů zde zřejmě žilo mnoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám