Hlavní obsah

V Hong Kongu frčí nová nebezpečná dieta – škrkavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hong Kong

Dříve se proti škrkavkám usilovně bojovalo. Dnes jsou střevní parazité oblíbeným pomocníkem ke štíhlé postavě. Mají jednu výhodu, může se při nich poměrně slušně jíst a člověk stejně hubne. Jenže tato dieta je poměrně značně nebezpečná, i když v Hong Kongu v současnosti velmi oblíbená. A tamní zdravotníci z nového rozmaru šílí.

Foto: Profimedia.cz

Škrkavka Ascaris lumbricoides

Článek

Škrkavka Ascaris lumbricoides totiž nejenže připravuje organismus o důležité živiny, ale navíc produkuje škodlivé látky, které mohou vyvolávat vážná onemocnění včetně rakoviny střev.

V Hong Kongu nabízejí vajíčka škrkavek na internetu. Lidé pozřou nepatrná vajíčka s potravou a čekají, až se jim ve střevech vylíhnou larvy. Ty putují krevním řečištěm do plic, kde jsou s hlenem vykašlány. A následně opět polknuty. Teprve nyní se vyvíjí v tenkém střevě dospělec, který tam parazituje. Může dosahovat až dvacet centimetrů, v případě samic, denně produkuje až 200 tisíc vajíček a dožívá se až dvaceti měsíců, poté odcházejí s výkaly.

Jakmile má člověk ve střevech škrkavky, i když se stravuje normálně, začne hubnout. Jenže škrkavky vylučují toxiny, které tělu škodí a mohou narušovat cévy. Při silném napadení může dojít i k perforaci střev. Často napadení provází celková slabost, bolesti hlavy, bolesti břicha, zvracení, průjem a podvýživa.

„Ale škrkavky mohou střeva také ucpat či proniknout do plic,“ varoval hlavní hongkongský hygienik.

Na světe je dodnes v tropických a subtropických oblastech nakažena škrkavkou až jedna miliarda lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám