Hlavní obsah

Supermoderní hřbitovy v Japonsku působí jako z jiného světa

Novinky, Jakub Kynčl
Tokio

Japonsko má velký problém. Velká hustota obyvatel na malém prostoru totiž způsobila jistou nepříjemnost - lidé nemají kde pohřbívat své blízké. Najít volné místo na hřbitově nacházejícím se v blízkosti nebožtíkova bydliště je totiž ve velkých městech takřka nemožné a každopádně extrémně drahé. Problém možná vyřeší speciální moderní hřbitovy.

Článek

Zní to docela neuvěřitelně, ale místo k poslednímu spočinutí může v Tokiu přijít v přepočtu skoro až na dva milióny korun. Brzy tak došlo na to, že se musela hledat jiná alternativa. Tou by podle všeho měly být speciální elektronické vícepatrové hřbitovy.

Podobných moderních hřbitovů ve státě vycházejícího Slunce už několik vyrostlo a slaví velký úspěch. Několikapatrová budova vypadá zvenku většinou nenápadně, pozornost budí snad jen tím, že má výrazně méně oken než běžný dům.

Když přijdou lidé za svým blízkým, tak k nim speciálním systémem přijede náhrobek i s nádobou, ve které jsou ostatky onoho člověka, přímo do truchlící místnosti. Tam jim je dopřáno absolutní soukromí. V momentě, kdy lidé odejdou, tak ostatky odjedou opět zpět na své místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám