Hlavní obsah

Vzácní nosorožci bílí ze zoo ve Dvoře Králové už jsou v Keni

– Nairobi

Do Keni v neděli v časných ranních hodinách dorazili čtyři vzácní nosorožci bílí ze zoo ve Dvoře Králové. Na letiště v hlavním městě Nairobi je dopravilo letadlo z pražské Ruzyně a dva samci a dvě samičky byli ihned vypraveni na cestu do přírodní rezervace Ol Pejeta v centrální části Keni. Cesta do rezervace jim potrvá ještě asi jednu či dvě hodiny, řekla přímo z rezervace ředitelka zoo z Dvora Králové Dana Holečková.

Článek

Odborníci si od přesunu zvířat do přirozeného afrického prostředí slibují, že by se tam mohli rozmnožit a zachránit tak svůj druh. "Cesta letadlem byla bez problémů. Teď jedou sem k nám. Celou cestu spali v bednách," uvedla.

Podle vyjádření veterináře i ošetřovatele jsou prý všechna zvířata v pořádku. Na vzácné tlustokožce čeká ředitelka přímo v rezervaci.

"Taxi, které nás mělo dopravit na letiště, prostě nepřijelo. Tak je uvítáme tady," poznamenala Holečková. Vykládání vzácných tvorů by se podle ní mělo uskutečnit brzy odpoledne.

"Dorazili v pořádku," řekl agentuře AFP Adan Nuri z Keňské služby pro volnou přírodu (KWS).

Na pokraji vyhynutí

Transport nosorožců ze Dvora Králové do Keni je pokusem o záchranu druhu. Severní bílí nosorožci jsou kriticky ohroženým druhem. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý.

V zajetí žije kromě šesti dvorských nosorožců ještě samec a samice v americkém San Diegu. Podle posledních údajů údajně v Súdánu odborníci objevili tři jedince, samce, samici a mládě. Pokud jsou informace správné, pokusí se je převézt do rezervace, kam míří nosorožci z dvorské zoo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám