Hlavní obsah

Astronauty Nerudova báseň uspala, prozradil účastník vesmírné mise Feustel

Právo, Vít Hnízdil

Zatím poslední člověk, který se dotkl Hubbleova teleskopu, americký astronaut Andrew Feustel (43), v pondělí v pražské budově Akademie věd předal řediteli Astronomického ústavu AV Petru Heinzelovi výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy. Ten měl v květnu společně s českou vlajkou na palubě raketoplánu Atlantis. Feustel poskytl v pondělí Právu exkluzívní rozhovor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrew Feustel s manželkou českého původu Indirou a knihou Jana Nerudy Písně kosmické.

Článek

Jak se zrodil nápad, aby s vámi do kosmu letěla Nerudova sbírka Písně kosmické?

Prioritně jsem chtěl vzít do vesmíru něco z Česka. Mělo to souvislost s tím, že moje manželka má kořeny v Čechách, má vztah k vaší republice. Sami jsme zde už několikrát byli. Proto jsem se asi před rokem ozval Astronomickému ústavu v Praze, že bych chtěl vzít s sebou do vesmíru nějaký český předmět, jenž by reprezentoval váš národ. Členové ústavu nakonec zvolili malý výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy v angličtině. Sbírka totiž odpovídá na různé otázky, co se týče vesmíru, což byl pro cestu k Hubbleovu teleskopu dobrý materiál.

Říkalo vám něco jméno Jan Neruda ještě předtím, než jste si vzal jeho výtisk do vesmíru?

Ne..., vlastně trochu ano. Když jsem byl na předchozí návštěvě v Praze jako turista, procházeli jsme se ženou Starým Městem a šli jsme Nerudovou ulicí. Viděl jsem i jeho dům. Takže pojem Neruda jsem tak trošku znal.

Vaše manželka Indira je Čechoindka. Z české strany jste měl na palubě raketoplánu Atlantis Písně kosmické, vzal jste si i něco typicky indického?

Jistěže vzal. Indickou minci. Na palubu se toho moc velkého brát nedalo, takže jsem měl kromě Nerudy a mince ještě snubní prstýnek.

Jak vaši kolegové z posádky ocenili, když jste jim předčítal úryvky z knížky?

Těšili se na příležitost, kdy se budou moct v těžkých chvílích strávených v útrobách raketoplánu rozptýlit poslechem knihy, která je zaměřená na vesmír. Po tři dny, kdy jsme čekali ve vesmíru, až nám počasí umožní vrátit se na Zemi, jsme relaxovali. A před jednou siestou jsem přečetl kolegům anglický překlad „Jsou-li tam žáby taky“ (úryvek ze sbírky – pozn. red.) a k mému údivu je to uspalo.

Co jste viděli opraveným Hubbleovým teleskopem?

Viděl jsem Jupiter. Byl jsem hlavně rád, že jsme se po opravě přístroje mohli dívat na tu krásu kolem nás.

Chtěl byste se ještě podívat do vesmíru?

Ano, určitě jednou ano. Když bude příležitost, poletím rád.

Co vás ještě čeká na misi po Česku?

Je toho dost. Ještě že jsem trénovaný. Budu mít semináře v astronomickém městečku v Ondřejově, na Západočeské univerzitě v Plzni, na hradě ve Znojmě, v brněnském planetáriu a na americké ambasádě. Všechny besedy budou spojeny s autogramiádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám