Hlavní obsah

Pilotovat airbus není až tak těžké, zvládla to i reportérka Novinek

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Zajímá vás, jak to vypadá v pilotní kabině Airbusu? Reportérka Novinek Martina Hřebíková měla to štěstí, že si mohla jako druhý pilot v simulátoru pro začínající piloty vyzkoušet, jak se podobný stroj řídí. Simulátor letadla Airbus 320 slouží pilotům, kteří se zaškolují, a lidem, kteří mají fobii z létání a snaží se jí zbavit. Reportérku provázel pilot ČSA Vladislav Pružina.

Článek

"Možná je trochu nadnesené říci, že jsem zvládla stroj pilotovat. Když jsem se několikrát podívala řízení na zoubek, tak jsme málem spadli či vyjeli z ranveje. Byl to ovšem výjimečný zážitek a myslím si, že když si člověk zvykne na to, že je vše daleko citlivější než v autě, tak je na půli cesty k úspěchu," uvedla Martina Hřebíková.

"Vtipné bylo, že jsem se ani nenadála a už jsme byli ve vzduchu. Nevěděla jsem, že budeme zkoušet hlavně přistávací manévr, a tak jsem chvíli čekala až vyletíme," smála se Hřebíková, která značně zvážněla, když ji pilot upozornil, že kokpit, ve kterém se v simulátoru nacházela, je totožný s kokpity airbusů, které v posledních týdnech tragicky havarovaly.

"Během letu je vše takřka automatické. Pilot zadal destinaci Prahu a vše nastavil na manuální ovládání a to už přestávala veškerá zábava. Zajímavé je, že je simulátor opravdu velmi realistický a také okolí letiště je v simulátoru zcela autentické," uvedla reportérka.

Druhý pilot má nevděčnou roli

"Překvapilo mě, že je v kokpitu i takový miniaturní volant, kterým se po přistání řídí na zemi jednou rukou. Ten volant je velmi citlivý, takže když jsem zkoušela zaparkovat k rukávu, kterým běžně odcházejí cestující, tak jsem několikrát sjela z ranveje. Až jsem se pak divila, že mi to ještě kapitán půjčil do rukou," poznamenala Hřebíková.

"Trenažér je v mnoha ohledech autentický až nadmíru. Zřejmě by mi nějakou dobu trvalo, než bych se zorientovala ve všech tlačítkách a vypínačích, které v kokpitu byly. Navíc, dělat druhého pilota je zřejmě tak trochu nevděčná role. Pilot vtipkoval, že vše špatné, co se v kokpitu stane, je vina právě druhého pilota," uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám