Hlavní obsah

Poradna: Mohu navštívit lékaře v pracovní době?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva lékaře zpravidla nebývá něčím, na co bychom se těšili. Když navíc na vyšetření k lékaři potřebujeme jít v pracovní době, netěší tato situace ani zaměstnavatele. Jaká práva a povinnosti v této souvislosti zaměstnanci mají? Co po nich zaměstnavatel může požadovat a co už je za hranicí zákona?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jednou do měsíce navštěvuji zdravotnické zařízení, kde mi provádějí nezbytné vyšetření a testy za účelem darování ledviny. Můj přímý nadřízený požaduje, abych si na vyšetření žádala o neplacené volno. Má na to právo? A může mi návštěvy u lékaře zamítat?

Jiná důležitá osobní překážka v práci

Návštěva lékaře ve formě vyšetření nebo ošetření se řadí mezi tzv. jiné důležité osobní překážky v práci na straně zaměstnance. Vedle zákoníku práce jsou tyto situace upraveny i nařízením vlády č. 590/2006 Sb., které stanoví jejich okruh a rozsah, včetně toho, zda zaměstnanci za dobu dané překážky náleží pracovní volno s náhradou mzdy (tzv. placené volno) nebo bez ní (neplacené volno).

V souladu s výše uvedeným je však důležité zdůraznit, že zaměstnanec má primárně povinnost sjednávat si vyšetření u lékaře (které lze dopředu naplánovat) na čas mimo pracovní dobu. Až pokud návštěva lékaře mimo pracovní dobu není možná, zaměstnanci bude příslušet zákonné pracovní volno.

Vyšetření v pracovní době

Všechny plánované návštěvy lékaře v pracovní době jsou zaměstnanci povinni oznámit zaměstnavateli předem a následně jejich absolvování také řádně prokázat. V tomto směru sice neexistuje žádný předepsaný formulář (tak jako v případě tzv. neschopenek), ale z potvrzení od lékaře by mělo být patrné, jak dlouho návštěva lékaře trvala, aby tento čas mohl zaměstnanec zaměstnavateli doložit.

Zaměstnavatel je v této souvislosti povinen omluvit zaměstnance na nezbytně nutnou dobu – tedy nejen po čas samotného vyšetření u lékaře, ale také po doby cesty zaměstnance do zdravotnického zařízení a zpět.

Náhrada mzdy

Za dobu vyšetření nebo ošetření v pracovní době náleží zaměstnanci vedle pracovního volna i náhrada mzdy, a to ve výši jeho průměrného výdělku.

Náhradu mzdy za celou nezbytně nutnou dobu vyšetření nebo ošetření (tedy včetně cesty do zdravotnického zařízení) je však zaměstnanec oprávněn požadovat pouze tehdy, jestliže navštíví takové zdravotnické zařízení, které je nejblíže jeho pracovišti nebo bydlišti (a je samozřejmě schopné potřebnou péči poskytnout) a které má zároveň smlouvu se zaměstnancovou zdravotní pojišťovnou.

Pokud se tedy zaměstnanec rozhodne absolvovat návštěvu lékaře (kterou nelze vykonat mimo pracovní dobu) v jiném zařízení, pracovní volno mu přísluší, avšak s náhradou mzdy pouze v takovém rozsahu, jako by zaměstnanec použil zdravotnické zařízení nejblíže svému bydlišti/pracovišti.

Shrnutí

Pokud pravidelná vyšetření, která popisujete, nelze absolvovat mimo vaši pracovní dobu, potom je zaměstnavatel povinen poskytnout vám pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, a to s náhradou mzdy. Omezená náhrada mzdy by vám náležela v případě, že vámi navštěvované zařízení není nejbližší vhodné zdravotnické zařízení, a to buď ve vztahu k vašemu bydlišti, nebo pracovišti.

Odpovídaly Lucie Hořejší a Gabriela Píková z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám