Hlavní obsah

Ostrava chystá řemeslný inkubátor

Právo, Denisa Telaříková

Snížit nezaměstnanost na Ostravsku a přilákat do regionu mladé zručné lidi by měl pomoci nový projekt města Ostravy. Společně s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO) připravuje město řemeslný inkubátor za 100 miliónů korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostrava chce řemeslný inkubátor umístit do zchátralé budovy kotelny v Dole Hlubina.

Článek

Vzniknout má do roku 2019 v památkově chráněném areálu Dolní oblasti Vítkovice. Šikovní řemeslníci by v něm mohli za malý peníz realizovat své nápady. Právo o chystané novince informoval ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Ověřit si proveditelnost vlastního nápadu

„Díky řemeslnému inkubátoru mohou zruční lidé začít s vlastní výrobou za zvýhodněných podmínek a s minimálními náklady si ověřit, zda je jejich nápad proveditelný v praxi. Ostrava tak získá vynikající příležitost pro rozvoj malého a středního podnikání,“ uvedl primátor. Podle něj mají řemeslné dílny vzniknout v objektu nové kotelny na bývalém Dole Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic.

Zázemí zde najde padesát řemeslníků

„Počítáme s plochou kolem dvou tisíc metrů čtverečních. Tuto dílnu by mohlo využívat kolem 50 řemeslníků. Objekt nové kotelny se nám zatím jeví jako vhodný,“ upřesnil Macura s tím, že město se nechalo inspirovat obdobnými zařízeními, která již fungují nejen v Evropě, ale také v Americe.

Druhá nejvyšší nezaměstnanost v zemi

Na severu Moravy a ve Slezsku je stále druhá nejvyšší nezaměstnanost v zemi, která letos v říjnu dosáhla 8,3 procenta. Ostrava je přitom okresem s pátou nejvyšší nezaměstnaností v republice. Právě řemeslný inkubátor by tak podle primátora mohl být dalším z nástrojů k jejímu snižování.

Probudit zájem o řemesla

„Navíc v současnosti je velmi složité sehnat dobrého řemeslníka a také je stále malý zájem o studium technických oborů. Myslím si, že právě takové inkubátory dokážou v lidech probudit zájem o řemeslo,“ uvedl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák. Dodal, že řemeslný inkubátor může přispět ke zvýšení podnikavosti mezi lidmi napříč různými věkovými kategoriemi, což je pro stárnoucí Ostravsko velmi důležité.

K dispozici budou stroje i nářadí

V řemeslném inkubátoru budou mít lidé k dispozici nejen prostor, ale také různé nářadí a stroje, které ke své práci na nápadu budou potřebovat. „V obdobných sdílených dílnách v zahraničí byl například vyroben první prototyp čtečky kreditních karet pro iPhony nebo také skládací kajak,“ upozornil ředitel Centra podpory inovací VŠBTUO Martin Duda.

Podobný inkubátor má univerzita

Ostrava počítá, že by za řemeslný inkubátor zaplatila kolem 100 miliónů korun. Peníze chce získat z evropských dotací. Zkušenosti má město již s podnikatelským inkubátorem, který několik let úspěšně funguje v areálu VŠBTUO. Působí v něm nyní 41 studentských firem s 200 zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám