Hlavní obsah

V práci chceme jíst zdravěji

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi chtějí jíst v práci zdravěji než v minulosti. Potvrdil to i mezinárodní průzkum stravovacích návyků FOOD, uspořádaný z iniciativy EU, který u nás realizuje společnost Edenred, známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si začínají uvědomovat, že by neměli jíst k obědu tučné a nezdravé pokrmy.

Článek

Zatímco před šesti lety (v roce 2009) při výběru oběda přihlíželi k nutriční hodnotě jen tři z deseti Čechů, nyní jsou to již čtyři lidé z deseti. Přes tento pozitivní vývoj jsou nicméně Češi za strávníky ze západní Evropy pozadu – ve Francii, Belgii, Itálii a Španělsku se na vyváženost a kalorickou hodnotu oběda ohlíží zhruba polovina strávníků.

Více škudlí Francouzi

Od začátku ekonomické krize také výrazně přibylo těch, kteří se dívají na cenu pokrmu. Paradoxně jsou to mnohem častěji lidé ze starých zemí EU než Češi a Slováci.

„Částečně je to způsobeno tím, že v ČR a na Slovensku jsou rozšířené polední obědové nabídky v restauracích za výrazně zvýhodněné ceny,“ uvedla Lucie Prášková, která má program FOOD ve společnosti Edenred na starosti. Vyjádřeno řečí čísel, zatímco cena je důležitá při výběru oběda v restauraci pro dva ze tří Francouzů, v ČR hraje podstatnou roli jen u třetiny lidí. Mnohem méně než v minulosti také lidé hledí na velikosti porcí.

Už se nechceme levně nacpat

„Lidé hledají kvalitu a dřívější preference najíst se co nejvíce a nejlevněji je už zčásti ta tam. Strávníka dnes zajímá také surovinová skladba, čerstvost a poctivá kuchařská práce, jak vyplývá například z naší aktuální zkušenosti na novém projektu Pankrácký Rynek“ uvedl šéfkuchař a spolumajitel Perfect Canteen Filip Sajler.

„Celkově lze říci, že lidé na jídle šetří, ale zároveň si začínají uvědomovat, že by neměli jíst k obědu tučné a nezdravé pokrmy, které omezují jejich odpolední pracovní výkon,“ říká Pavel Kusý, marketingový ředitel ze společnosti Edenred. O tom svědčí i zkušenosti restaurací. Těch, které prodávají více zdravých jídel, po celé Evropě přibývá.

Vařit zdravě není dražší

Růst prodejů zdravých jídel v posledním roce potvrdila podle Lucie Práškové i pětina českých restaurací. Zároveň většina restaurací v průzkumu uvedla, že příprava zdravých obědů není ani dražší, ani náročnější než u klasických pokrmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám