Hlavní obsah

Poradna: Lze zaměstnanci nařídit neplacené volno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno ze základních pravidel pracovního práva říká, že zaměstnavatel musí zaměstnanci v pracovním poměru přidělovat práci. Lze však tuto zásadu jednoduše popřít? Může tedy zaměstnavatel zaměstnanci říct, že mu práci nepřidělí a nařídit mu neplacené volno?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Můj zaměstnavatel často jezdí do zahraničí. Pokaždé, když odjede na delší dobu, nemá pro mě žádnou práci, a tak mi vždy nařídí neplacené volno. Občas přitom bývá pryč i 15 dní v měsíci. Jsem povinna si toto neplacené volno brát?

Povinnost přidělovat práci

Mezi základní povinnosti zaměstnavatele patří povinnost přidělovat zaměstnanci práci v souladu s pracovní smlouvou a za vykonanou práci mu platit mzdu. To znamená, že zaměstnavatel nemůže zaměstnance nechat pracovat jen „na zavolanou“, ale musí mu práci přidělovat v domluveném rozsahu. Pokud zaměstnavatel práci nemá a nepřiděluje, jedná se o tzv. překážky v práci na straně zaměstnavatele, za které zaměstnanci náleží náhrada mzdy.

Zákoník práce zná více druhů překážek v práci na straně zaměstnavatele, za které zaměstnanci náleží různě vysoká náhrada mzdy. V dotazu popsané cesty zaměstnavatele do zahraničí lze podřadit pod tzv. jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele. V takovém případě mají všichni zaměstnanci tohoto „cestujícího“ zaměstnavatele nárok na náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku, a to za celou dobu, po kterou jim práci nepřiděluje.

Neplacené volno

Ačkoli se pojem neplacené volno v praxi běžně používá, zákoník práce tento pojem nezná. V podstatě jde o pracovní volno poskytnuté zaměstnanci ze strany zaměstnavatele na základě jejich vzájemné dohody, a to bez nároku na náhradu mzdy. Zaměstnavatel tak nemůže jednostranně nařídit zaměstnanci čerpání neplaceného volna a snažit se tím vyřešit překážky v práci na své straně. Stejně tak ani není možné určit zaměstnancům povinné čerpání neplaceného volna např. v kolektivní smlouvě nebo v interním předpise.

Pracovní volno bez náhrady mzdy

Jak je výše uvedeno, na čerpání neplaceného volna se zaměstnavatel a zaměstnanec musí dohodnout. Jedinou výjimku tvoří případy, kdy zaměstnanec pro překážku na své straně nemůže pracovat a má proto nárok na pracovní volno (podle okolností s náhradou mzdy nebo bez náhrady mzdy). Zaměstnavatel v takovém případě jeho žádosti musí vyhovět. Okruh těchto překážek v práci stanoví zákoník práce a dále nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

Shrnutí

Neplacené volno, které vám jednostranně určil (nařídil) váš zaměstnavatel, nejste povinna akceptovat. Pokud vám zaměstnavatel po dobu svých zahraničních cest nepřiděluje práci, jedná se o překážku v práci na jeho straně, za kterou vám přísluší náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku.

V tomto ohledu máte dále nárok také na doplacení náhrady mzdy za neoprávněně nařízené neplacené volno, a to až za tři roky zpětně. Doporučovali bychom vašeho zaměstnavatele na tuto skutečnost upozornit a pokusit se vše vyřešit nejprve smírnou cestou. Pokud se situace nezlepší, je samozřejmě možné obrátit se na inspekci práce a na soud.

Odpovídala Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám