Hlavní obsah

Lidé pracující na zahradě jsou se životem nejspokojenější a netrpí depresemi

Neví se přesně, proč zahradničení tak blahodárně působí na psychiku, jedno je ale jisté: kontakt s půdou a rostlinami má silně pozitivní účinky na celkovou pohodu člověka.

Foto: Profimedia.cz

Devět z deseti zahrádkářů tvrdí, že se po odchodu ze záhonů cítí skvěle.

Článek

Osm z deseti osob pracujících na zahradě je zcela spokojeno se svým životem. Zahrádkáři a zahradníci také jen výjimečně trpí depresemi.

Spokojených je více než 80 % zahrádkářů

V běžné populaci uvádí spokojenost se životem sedmašedesát procent osob, mezi lidmi pracujícími pravidelně na zahradě je to více než osmdesát procent. Depresemi přitom trpí jen výjimečně. Devět z deseti zahrádkářů tvrdí, že se po odchodu ze záhonů cítí skvěle, mají lepší náladu a jsou vnitřně zklidnění.

Zelené prostředí dělá člověku dobře

„Dlouho se to ví a odborníci to tuší, my jsme ale provedli průzkum a máme tady důkazy, že zahradničení lidi činí šťastnými,“ tvrdí Lucy Hallová z magazínu Gardeners’ World.

„Vědecké výzkumy z mnoha univerzit jasně dokazují, že aktivity v zeleném prostředí jsou dobré pro zdraví člověka. Také víme, že krátkodobé zlepšení psychické kondice má ochranné účinky na dlouhodobé zdraví člověka,“ dodává profesor Jules Pretty z University of Essex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám