Hlavní obsah

Poker pomáhá zdokonalit duševní schopnosti pro profesní život

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že poker umí simulovat reálné sociální a ekonomické procesy, s nimiž se člověk setkává na pracovním pohovoru nebo obchodní schůzce? I za karetním stolem totiž musíte řešit rozhodnutí o plánované investici, odhadovat míru rizika, typizovat lidi a situace nebo chytře pracovat s vlastními emocemi. Poker se tak může stát netradičním nástrojem vlastního rozvoje.

Foto: Profimedia.cz

Nejvýhodnější postavení máte v momentě, kdy jste poslední na tahu.

Článek

Získané zkušenosti a dovednosti ze světa karet se pak hráčům skvěle hodí v situacích, kdy si chtějí vyjednat vyšší plat, vybrat nejvýhodnější životní pojistku nebo zvažují rizikovou koupi levného, ale ojetého auta.

Být poslední na tahu

Poker je hra, kde hrají zásadní roli informace a umění s nimi správně nakládat. V pokeru se snažíte poskytovat o sobě co nejméně údajů a současně jich co nejvíce získávat z chování svých soupeřů.

Nejvýhodnější postavení máte v momentě, kdy jste poslední na tahu. Víte, jak jednali vaši protivníci, kteří již odkryli své karty, oni však neví, jak budete reagovat vy. Podobné situace dobře znají i personalisté, častokrát v souvislosti s otázkou: Jaké jsou vaše představy o platu?

„V okamžiku, kdy na dotaz zaměstnavatele odpovíte jako první, ztrácíte výhodnou vyjednávací pozici. Zaměstnavateli totiž prozradíte své postavení, aniž byste věděli, kolik je vám ochoten nabídnout. Zkuste se proto první odpovědi vyhnout a naučte se být při vyjednávání platu posledním, kdo je na tahu,“ doporučuje odbornice na lidské zdroje Šárka Fričová.

Naučit se disciplíně při uspokojování potřeb

U karetního stolu vítězí zpravidla ti hráči, kteří mají své emoce pod kontrolou a zvládají své nutkání k nepromyšlenému impulsivnímu jednání, byť jsou tyto popudy sebesilnější. Poker učí disciplíně a trpělivosti.

„Když hraju s kartami, které se mi zrovna nehodí, nenechám se tím vyvést z míry, i když bojuju s nervozitou a nutkáním hrát. Karty klidně složím na stůl, abych na ně nemusela vsadit, získám tím i větší čas na pozorování soupeřů,“ říká Adéla Pecháčková, úspěšná hráčka pokeru a tvář pražského Casina Ambassador.

Současně dodává, že si raději počká na příležitost, kdy bude moci investovat žetony rozumněji. „I když bych nejraději udělala opak, zatnu zuby a udělám emočně nepříjemné rozhodnutí, protože vím, že mi trochu psychické nepohody přinese v budoucnu zisk. S trochou nadsázky jde vlastně o zásadu finanční gramotnosti v pokeru, kdy člověk rozlišuje mezi tím, co chce a tím co skutečně potřebuje.“

Mít reálnou představu o sobě samém

Lidé si o sobě rádi budují mnoho romantických představ, ať už jde o jejich schopnosti odolávat stresu, vyrovnávat se s životními prohrami nebo citem pro správná rozhodnutí. Nezřídka si přisuzují vlastnosti, které nemají nebo jimi disponují pouze v omezené míře.

V pokeru se o sobě dozvíte skutečně mnoho a získáte reálnou představu o sobě samých. Během hraní zjistíte, že emoce bývají často silnější než vy, zlost a vztek přebíjí váš zdravý úsudek a vykonaná rozhodnutí jsou mylná.

Na druhou stranu nemůžete vyhrávat, pokud dokonale neznáte své slabé a silné stránky. Naučíte se vnímat pocity a postoje, které se ve vás odrážejí, a stanete se bdělejšími. V pokeru se dozvíte, kým doopravdy jste.

Pracovat se strachem ze selhání

Kdo umí prohrávat, naučí se vítězit. Prvním předpokladem pro úspěch je vyrovnat se se strachem ze selhání. Neklaďte na sebe v zaměstnání nerealistické nároky, chyby jsou normální a nevyhnutelné. V okamžiku, kdy zdravě riskujete a děláte chyby, mapujete terén možných rizik.

Stejným způsobem postupuje i Adéla Pecháčková, která v Casinu Ambassador vyučuje v rámci školy pokeru zájemce o tuto karetní hru. „Poker je hra, která je sama o sobě stresující a adrenalinová. Riziko prohry číhá v každém kole. I přesto riskuju a snažím se v sobě pokořit přirozený strach z neznámého a trpělivě se cvičit ve schopnosti přijímat krátkodobé ztráty. Důležité je chybám se nevyhýbat, ale počítat s nimi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám