Hlavní obsah

Poradna: Rozvádím se, v práci mi nechtějí omlouvat jednání u soudu. Co dělat?

Pracoviště není holubník a zákon také poměrně přesně stanoví, z jakých důvodů může zaměstnanec absentovat, aniž by se vystavil postihu. Některé případy ale mohou být na první pohled sporné. Pokud vás předvolá soud, dostavit se prostě musíte. Co když ale jde o váš vlastní rozvod?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Rozvádím se s manželem. Bohužel jde o poměrně komplikovaný rozvod a soudní řízení se již nějakou dobu táhne. Samotné jednání je ve většině případů nařízeno na dopoledne a kryje se s mojí pracovní dobou. Když jsem naposledy v práci požádala o volno na dobu soudního řízení, vedoucí mě odbyl s tím, že se jedná o moji osobní záležitost, že není jeho povinností mi pracovní volno poskytnout a ať si prý požádám o dovolenou. Přitom sám dobře ví, že za tento rok mám již dovolenou vyčerpanou. Když jsem se mu to snažila vysvětlit, řekl mi, že pokud v daný den nepřijdu do práce, bude to brát jako na neomluvenou absenci a pohrozil mi výpovědí.

Ve vašem případě se jedná o překážku v práci na straně zaměstnance. Ačkoliv to zákoník práce a další právní předpisy přímo neuvádí, účast na soudním rozvodovém řízení spadá pod výkon tzv. občanských povinností a zaměstnavatel je povinen zaměstnanci poskytnout pracovní volno bez náhrady mzdy, v nezbytně nutném rozsahu, tedy na dobu samotného soudního jednání a cestu nezbytnou k dostavení se k soudu.

V případě, že jste řádně předvolána k soudu (ať už v jakékoliv záležitosti), je ze zákona vaší povinností se k soudu dostavit. Pokud byste tuto povinnost nesplnila, vystavujete se nebezpečí pořádkové pokuty. Dokonce v případě rozvodového řízení by vaše neúčast mohla za určitých okolností způsobit přerušení soudního řízení.

Pokud by tedy zaměstnavatel povinnost vám poskytnout pracovní volno neměl, dostala byste se do absurdní situace, kdy by vám nezbývalo než si vybrat, zda ponesete neblahé následky ze strany soudu, nebo ze strany zaměstnavatele.

Povinnosti zaměstnance

Na druhou stranu máte určité povinnosti i vy, jako zaměstnanec. Především máte povinnost oznamovací, tedy to, že jste povinna zaměstnavatele o nařízeném soudním řízení (překážce v práci) s dostatečným předstihem informovat. Zaměstnavatel si tak za vás může zajistit náhradu či jinak si uzpůsobit svůj provoz. Z vašeho dotazu však usuzujeme, že jste tuto povinnost už splnila.

Další vaší povinností je povinnost průkazní, tedy zaměstnavateli prokázat, že soudní řízení je skutečně nařízeno, a že jste k němu předvolána. Kdyby se tedy zaměstnavatel snažil zpochybnit vaše tvrzení, že jste povinna se dostavit k soudu, předložte mu kopii soudního předvolání.

Shrnutí

Příkaz vašeho zaměstnavatele, kterým vám neumožní účast na rozvodovém řízení, není v souladu s právními předpisy. Doporučujeme zaměstnavateli, ve světle výše uvedených skutečností, situaci ještě jednou vysvětlit. Pokud by na svém rozhodnutí trval, písemně ho informujte o vaší povinnosti se soudního řízení účastnit a přiložte kopii soudního předvolání.

V případě, že by se vám nepodařilo s vaším zaměstnavatelem na pracovním volnu bez náhrady mzdy dohodnout a on by vaši nepřítomnost z důvodu účasti na rozvodovém řízení považoval za neomluvenou a v této souvislosti vám dal výpověď z pracovního poměru pro porušení vašich povinností, nezbývalo by vám, než se obrátit na soud a dožadovat se neplatnosti takové výpovědi.

Na dnešní dotaz odpovídali Ondřej Chlada a Alena Koktová z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Výběr článků

Načítám