Hlavní obsah

MPSV: Zaměstnání loni našlo přes 400 000 lidí, pětina s pomocí úřadů práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové pracovní uplatnění si v roce 2009 našlo 401 929 uchazečů o zaměstnání. Z toho téměř 18 procent, tedy přes 71 000 lidí, práci získalo s přispěním úřadů práce. V prvních dvou měsících tohoto roku bylo nově zaměstnáno 67 120 lidí, úřady práce umístily 8143 z nich. Sdělilo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Úřady práce loni našly zaměstnání více než 70 000 lidí

Článek

Počet lidí, kteří si loni našli novou práci, je daleko vyšší než v roce 2008. Tehdy totiž podle propočtů odešlo z evidence úřadů práce do nového zaměstnání 361 193 lidí. To je o zhruba 40 000 méně.

Přes tato čísla nezaměstnanost i nadále roste. Na konci února 2010 byla na úrovni 9,9 procenta. Bez práce tak bylo v České republice 583 135 lidí. Více než šest procent z nich tvořili absolventi středních a vysokých škol, jejichž uplatnění podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky patří mezi priority jeho úřadu. Kromě běžného poradenství se jim snaží úřady práce nabízet i rekvalifikace a účast v takzvaných job klubech, kde se učí hledat práci.

Absolventi mají stále velké potíže

Přesto vzhledem k nedostatku praxe mají mladí lidé po škole i nadále problémy s hledáním práce. Statisticky nejmenší šanci najít si zaměstnání mají absolventi ekonomických oborů, a to nejen kvůli nedostatku zkušeností, ale i proto, že jich je na trhu práce nadbytek.

S problémy se potýkají i gastronomické obory. "Jejich absolventům kromě praxe chybí i motivace pro práci v pohostinství," uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Útlum výroby ztížil situaci i absolventům strojírenských a elektrotechnických oborů. Nezájem ze strany zaměstnavatelů potvrdili pracovníci úřadů práce také v zemědělských oborech a oborech zaměřených na obchod.

Zájem je o zdravotníky a lékaře

Naopak vysokou šanci najít pracovní uplatnění mají absolventi zdravotnických a lékařských oborů, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Problémy by neměli mít ani absolventi učebních oborů ve stavebnictví. "A to i navzdory tomu, že jim potřebná praxe také chybí," říká Filipová.

Reklama

Výběr článků

Načítám