Hlavní obsah

Nokia nabídne off-line navigaci všem. Nejspíše bude zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá mobilní divize společnosti Nokia je již plně v područí amerického Microsoftu. Jak se ale zdá, finský výrobce může v mobilním světě ještě velmi rozvířit vody. Svoji off-line navigaci se totiž chystá nabídnout výrobcům přístrojů s operačním systémem Android a iOS. A to s největší pravděpodobností zadarmo.

Foto: Nokia

Off-line navigace na chytrém telefonu Nokia (Ilustrační foto)

Článek

Bezplatná off-line navigace Nokia Here byla doposud jedním z největších lákadel chytrých telefonů značky Nokia, které jsou až na drobné výjimky vybaveny operačním systémem Windows Phone. Nyní se však služba Nokia Here má rozšířit také na další platformy. O plánech finské Nokie se více rozpovídal současný generální ředitel podniku Sean Fernback v rozhovoru pro server The Next Web.

Nejprve by měla podle něj dorazit mobilní aplikace pro Android. „Je to běh na dlouhou trať – letošní rok bude pouhým začátkem. Počkejte a uvidíte, jaké máme nápady,“ poznamenal Fernback s tím, že následovat bude také navigační aplikace pro iOS od Applu. Ta je ale zatím prý v „plenkách“.

Na otázku, zda budou aplikace stejně jako v případě chytrých telefonů Nokia zadarmo, odpovídá vcelku jasně. „Chceme se soustředit na budování skvělého produktu a vytvořit velkou uživatelskou základnu, teprve pak se můžeme bavit o tom, jak bychom to mohli zpeněžit,“ podotkl generální ředitel Nokie. Minimálně v začátcích by tak zákazníci neměli za mapy platit ani korunu.

Off-line navigaci zadarmo nabízí Nokia od začátku roku 2010. Původně však byla určená pouze lidem, kteří vlastní chytrý telefon tohoto výrobce. To se ale nyní s odkupem mobilní divize evidentně změní.

Mobilní divizi již kraluje Microsoft

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám