Hlavní obsah

Microsoft prodal přes půl miliardy licencí Windows 7

Novinky, zgl

Před dvěma roky se společnost Microsoft pochlubila, že každou vteřinu prodá sedm licencí operačního systému Windows 7. Z prodejních výsledků se radují zástupci amerického softwarového giganta nejspíše i v současnosti, protože se jim podařilo překonat pomyslnou hranici půl miliardy prodaných licencí Windows 7. Upozornil na to server Verge.

Foto: Profimedia.cz

Windows 7 v obchodě s elektronikou

Článek

Operační systém Windows 7 uvedl Microsoft na trh v roce 2009. Už pouhých devět měsíců poté se zástupci firmy pochlubili, že prodali přes 150 miliónů licencí. „Jsme nadšeni. Windows 7 je nejrychleji prodávaným operačním systémem v historii Microsoftu,“ konstatoval tehdy Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Podle posledních dat, která pojednávají o situaci na přelomu roku, se prodalo přes 525 miliónů licencí tohoto systému. Počet prodaných licencí samozřejmě neodpovídá počtu reálných uživatelů, protože do tohoto počtu se započítávají také licence, které byly prodány například výrobcům počítačů.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systému (prosinec 2010 - 2011)

O úspěšnosti sedmiček svědčí i fakt, že předběhly popularitu legendárních XPček. Podle aktuálních statistik analytické společnosti StatCounter totiž Windows 7 používá 42,65 % uživatelů na celém světě. Druhé místo patří verzi XP s podílem 36,44 %. Třetí pak Vistám (10,88 %), čtvrté Mac OSX (7,01 %) a páté Linuxu (0,83 %).

Samozřejmě popularita není jen ku prospěchu. Kvůli rozšířenosti operačního systému Windows se na něj pravidelně zaměřují hackeři. Jen v minulém roce bylo objeveno několik kritických bezpečnostních trhlin, které umožňovaly útočníkům vzdáleně spustit na napadeném počítači nebezpečný kód. [celá zpráva]

Windows 8 vyjdou letos na podzim

Prodeje sedmiček neporostou ale v následujících měsících nejspíše tak rychle jako v minulosti. Netrpělivě je totiž očekáván příchod nového operačního systému Windows 8. Ten by se měl začít prodávat začátkem podzimu.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť.

Pracovní plochu nahradila obrazovka s názvem Start, která v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Vlastní dlaždici by v novém operačním systému měl mít každý program a lidé si budou moci nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače, nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Foto: Novinky

Windows 8

Přímo ve Startu pak bude možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky. Mezi dlaždicemi s programy bude možné umístit i takzvané widgety. Ty nejsou ničím novým pro majitele Windows 7 a starších Vist. Jedná se o buňky, ve kterých se zobrazují například informace o počasí, kalendáři i akciích a kurzech.

Změn doznala i práce s okny - pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce bylo vše dobře viditelné.

  • Přehled nejzajímavějších změn v operačním systému Windows 8 naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám