Hlavní obsah

Microsoft vydal novou verzi Internet Exploreru, bude nejrychlejší na planetě

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Microsoft uvolnila ve čtvrtek večer první finální verzi nového internetového prohlížeče Internet Explorer 8. Největším přínosem osmé verze tohoto prohlížeče je podle redmondského softwarového giganta extrémně rychlé načítání webových stránek.

Článek

Novinkou je v Internet Exploreru 8 funkce InPrivateBrowsing, která uživatelům dovolí prohlížet si webové stránky a přitom zamezí tomu, aby se data o navštívených serverech ukládala na pevném disku jejich počítače. Různé společnosti tak díky této funkci nyní nebudou moci shromažďovat informace o chování uživatelů a pak je využít při rozhodování, jakou konkrétní reklamu na počítači uživatele zobrazit.

Uvedený program se zabývá i dalšími prvky, jako jsou dočasné soubory nebo takzvané cookies. To jsou malé datové soubory, které webové stránky nainstalují v počítači uživatele, aby jejich prostřednictvím sledovaly, co si uživatel na uvedeném webu prohlíží.

Aby Microsoft u svého nového Exploreru dokázal rychlost načítání webových stránek, porovnal jej s nejnovější verzí konkurenčního internetového prohlížeče Firefoxu 3.05. Test probíhal velice jednoduše, vývojáři z Microsoftu zapsali do tabulky, jak dlouho jim v jednotlivých prohlížečích trvalo načtení stránky. Výběr nejznámějších internetových stránek je shrnut v tabulce.

Webová stránkaDoba načítání
Firefox 3.05Internet Explorer 8
yahoo.com1:301:32
live.com3:423:40
msn.com0:970:83
youtube.com2:802:55
microsoft.com3:473:75
blogger.com2:881:52
facebook.com2:081:98
myspace.com5:533:68
ebay.com4:433:42
amazon.com3:352:28

Na trhu je několik internetových prohlížečů, nejpoužívanější je ale Internet Explorer 7 a konkurenční produkt Firefox 3.5 od společnosti Mozilla. Uživatelé se stále častěji také přiklání k alternativnímu internetovému prohlížeči Opera 9.5.

Finální verzi nového Internet Exploreru 8 pro operační systémy Windows XP a Windows Vista můžete stahovat v českém jazyce pomocí následujících odkazů:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám