Hlavní obsah

Průměrná cena mobilního volání loni klesla o čtvrtinu na 1,24 Kč

Průměrná cena mobilního volání v Česku loni meziročně klesla o téměř 23 procent na 1,24 Kč za minutu. Důvodem poklesu je zavedení neomezených tarifů a s tím spojený větší počet provolaných minut. Vyplývá to z údajů Českého telekomunikačního úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Průměrná cena volání pro podnikající subjekty byla v porovnání s cenou pro běžné spotřebitele přibližně o čtvrtinu nižší. Před deseti lety byla cena volání z mobilu téměř čtyřnásobná. Zákazník volal v průměru za 4,65 Kč za minutu.

Revoluci neomezených tarifů rozpoutala v Česku v loňském roce Telefónica, v dubnu jako první nabídla tarif nazývaný Free CZ. Za 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky lidé získali neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat. Cena takového tarifu přitom předtím činila dvakrát tolik.

Během několika dnů následovala Telefóniku i konkurence, podobná nabídka u Vodafonu vyjde na 699 Kč a na 749 Kč u T-Mobilu. Podle odborníků bylo zavedení tarifů reakcí na vznik virtuálních operátorů i možný vstup čtvrtého provozovatele mobilní sítě.

Na neomezené mobilní tarify za první rok od jejich zavedení přešly přes tři milióny zákazníků z celkem zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet. Cenově dostupné paušály navíc přivedly uživatele k masivnímu používání mobilního internetu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám