Hlavní obsah

Nokia zaplatí za propagaci mobilních Windows přes dvě miliardy korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes kapsu se pořádně plácne společnost Nokia. Největší výrobce mobilních telefonů na světě totiž plánuje za propagaci svých nových chytrých telefonů s operačním systémem Windows utratit 130 miliónů dolarů, tedy přes dvě miliardy korun. Upozornil na to server Daily Tech.

Foto: Profimedia.cz

Nokia

Článek

Nezanedbatelnou sumu plánuje finská Nokia utratit v rámci partnerství se společností Microsoft, které oba giganti oznámili letos v únoru. Podle serveru Businessweek softwarový gigant za tento strategický krok zaplatil miliardu dolarů, tedy více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Analytici již několik měsíců poukazují na to, že chytré telefony od Nokie se prodávají katastrofálně. A právě operační systém Windows Phone by měl Nokii od dalších propadů zachránit a vrátit ji opět na výsluní. Věří v to alespoň generální ředitel Nokie Stephen Elop.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl Elop.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina. „Nokia a Microsoft mohou společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal.

Na Nokii s Windows se již pracuje

První Nokie s Windows, o které zatím finský výrobce nechce prozradit žádné informace, se již vyrábí. Podle videa čínských dělníků, na které upozornil server WPcentral.com, je již jasné, že nová Nokia bude vypadat téměř stejně jako model N9. [celá zpráva]

Oba telefony mají velice minimalistický vzhled. Celé čelní straně dominuje velký displej, Nokia N9 dokonce nemá ani tlačítko pro vstup do menu. Vše je nahrazeno gesty na dotykovém displeji.

Co umí mobilní systém Microsoftu

První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních Windows byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl u sedmiček změnit. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Stejnou taktiku přehledného a intuitivního ovládání zvolila před lety počítačová firma Apple, která se svým iPhonem rozpoutala mánii dotykových telefonů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám