Hlavní obsah

Chytré mobily jdou na dračku, prodalo se jich meziročně o polovinu více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

I přes doznívající ekonomickou recesi se velice daří trhu s chytrými mobilními telefony, které jsou vybaveny operačním systémem. Jejich prodeje dokonce v letošním prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 49 procent. Uvedla to ve středu výzkumná agentura Gartner. Podle ní se dařilo mobilním prodejcům obecně, celkově vyskočil jejich odbyt o 17 procent.

Foto: Profimedia.cz

Chytré telefony pracují s operačním systémem. Díky němu umožňují lidem prohlížet internet, odesílat elektronickou poštu a pracovat s různými softwarovými aplikacemi na barevném displeji.

Článek

Finskému výrobci Nokia zůstala s převahou první příčka na světovém trhu, tržní podíl firmy však klesl proti loňskému prvnímu čtvrtletí o více než jeden procentní bod na 35 procent.

Podíl rovněž neohrozitelné světové dvojky Samsungu se zvýšil o 1,5 procentního bodu na 20,6 procenta, zatímco třetí LG ztratila přes jeden bod na 8,6 procenta.

Kolem tří procent se pohybovaly podíly společností RIM, Sony Ericsson, Motorola a Apple, přičemž RIM a Apple díky chytrým telefonům výrazně získaly.

Chytré telefony letos zlevní

Chytré mobilní telefony s operačním systémem by mohly v letošním roce klesnout s cenou až zhruba na 100 USD (cca 2014 Kč). Odhaduje to čínský výrobce mobilů ZTE, který plánuje letos s takovým přístrojem zabodovat. [celá zpráva]

Levný mobilní telefon s operačním systémem plánuje letos uvést do prodeje také největší světový výrobce, společnost Nokia. Na trhu by se měl objevit před koncem roku za cenu 2500 Kč.

Tradiční zástupci chytrých mobilů jako iPhone či BlackBerry přitom dnes stojí v Americe přes pět tisíc korun a v Čechách dokonce ještě dvakrát více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám