Hlavní obsah

První mobilní telefony s 3D displejem se začnou prodávat už na podzim

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve tento týden se v České republice začaly prodávat televizory, které dokážou zobrazit libovolný pořad v trojrozměrném režimu. Výrobci však již nyní plánují, že letos na podzim začnou prodávat první mobilní telefony s 3D displeji. Prototyp takového zařízení představil tento měsíc v Tokiu japonský výrobce spotřební elektroniky Sharp.

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

3D displej pro mobilní telefony

Článek

Nový dotykový displej je unikátní v tom, že nepotřebuje pro zobrazení trojrozměrného obrazu žádné speciální brýle - narozdíl od panelů, které se montují do nejnovějších 3D televizorů.

Technologie prý funguje tak, že displej o úhlopříčce 7,4 centimetru zobrazuje pro každé oko jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem. [celá zpráva]

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

Žena si zkouší prohlížet obraz každým okem zvlášť při slavnostním ceremoniálu.

Podle vyjádření Sharpu má displej vychytané již všechny technické neduhy, a tak nic nebrání jeho komerčnímu nasazení. První mobilní telefony vybavené 3D displejem by se tak podle očekávání firmy objeví v prodeji již letos v září.

3D televizory zažijí letos boom

Podle odhadu společnosti LG se letos prodají téměř čtyři milióny televizorů, které dokáží zobrazovat trojrozměrný obraz. V příštím roce by se jich pak mělo podle odhadů prodat přes 13 miliónů. [celá zpráva]

Podle výzkumné společnosti DisplaySearch pak celosvětový prodej 3D televizorů v roce 2013 stoupne až na 27 miliónů kusů.

Potenciálu 3D zobrazovacích zařízení si jsou vědomi i samotní filmaři a předpokládají, že lidé budou mít o nové televizory velký zájem. Již nyní se natáčejí filmy, které využívají technologii třetího rozměru. Jedním z posledních děl je filmový sci-fi snímek Avatar. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám