Hlavní obsah

Hru Super Mario zvládl nadšenec zdolat za méně než pět minut

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Super Mario je hra od společnosti Nintendo, u které v osmdesátých a devadesátých letech děti vysedávaly klidně i celé hodiny. Mladík vystupující pod přezdívkou Darbian ale ukázal, že se celý titul dá zdolat za méně než pět minut. Vytvořil tak nový světový rekord.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový světový rekord ve hře Super Mario

 
Článek

Poprvé se za méně než pět minut podařilo hru Super Mario dohrát už v polovině roku 2014 uživateli vystupujícímu pod přezdívkou Blubber. Ten tehdy prošel všechna kola a zachránil princeznu před drakem za pouhé čtyři minuty 57 sekund a 62 setin sekundy. [celá zpráva]

Z rekordu se Blubber mohl radovat více než rok. Jeho výkon byl totiž pokořen až v říjnu 2015, a to právě mladíkem, který si říká Darbian. Ten tehdy zvládl hru dohrát za čtyři minuty 57 sekund a 42 setin sekundy.

Foto: archív tvůrců

Super Mario

Svůj um tento nadšenec neustále zdokonaloval, až letos v dubnu vytvořil ten úplně nejlepší čas. Darbian zvládl titul Super Mario dohrát za čtyři minuty 57 sekund a 26 setin sekundy. Jak je tedy z řádků výše zřejmé, sám sebe porazil o pouhých pár setin sekundy – i tak je to ale nový světový rekord.

Jeho výkon přitom bylo možné sledovat on-line na internetu, aby jej nikdo nemohl nařknout z podvádění – záznam z akce si můžete prohlédnout na videu výše.

Čerstvý držitel nového světového rekordu však svůj um nepředvedl na originální televizní konzoli NES, pro kterou byla hra vydána poprvé v roce 1985. Místo toho použil emulátor. Darbianovi dopomohly k rychlému průchodu stejně jako dříve Blubberovi různé zkratky ve hře, nepoužíval tedy žádný dodatečný software, který by mu pomohl snížit jeho výsledný čas.

Speedrunning je fenomén

Tzv. speedrunning je v posledních letech velice oblíbená disciplína, při které se snaží hráči zdolat staré tituly v co nejkratším možném čase. Vedle Super Maria se snaží nadšenci dohrát co nejrychleji například také tituly Morrowind, Sonic, Doom či Legend of Zelda.

Speedrunningu propadl evidentně i Darbian. Ten se soustředí v posledních měsících výhradně na titul Super Mario, ve kterém dosahuje nejlepších výsledků. Není ale vyloučeno, že se mu v budoucnu podaří vytvořit nový světový rekord i v jiné starší hře. Už nyní pokukuje například po titulu World Of Illusion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám