Hlavní obsah

O2 čelí masivním útokům hackerů. Kvůli hokejovému mistrovství

Novinky, mif

Již několik dní čelí společnost O2 masivním útokům hackerů. Ti se snaží z velkého množství přistupovat na servery O2 a tím je vyřadit z provozu. Právě v souvislosti s DDoS útoky nastal ve čtvrtek výpadek pevného internetu tohoto operátora (vdsl a adsl).

Foto: repro O2.cz

Internetové stránky O2

Článek

„Hackeři zaútočili ve čtvrtek na streamovací servery O2. Jedná se již o několikátý útok od začátku hokejového šampionátu, který zapříčinil technické problémy při online vysílání hokejového zápasu Česka proti USA a několikaminutové problémy s přihlášením k mobilní službě O2 TV,“ uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

První útoky nastaly už minulý týden. "Přesto jsme byli minulý čtvrtek schopni poskytnout službu 320 tisícům zákazníků a přenést rekordní objem 237 Gbps,“ prohlásil Václav Hanousek, šéf síťového provozu.

Výpadky se prý mohly dotknout také diváků iVysílání. „Intenzita a rozsah útoků vedly k přetížení serverů mobilní televize O2 TV. Krátké výpadky mohli bohužel zaznamenat také diváci, kteří hokejový zápas sledovali prostřednictvím iVysílání. Výpadky se však netýkaly všech uživatelů webu České televize, bez jakýchkoli problémů mohlo zápas sledovat téměř 300 tisíc lidí,“ konstatovala Mikšovská.

Výpadek pevného internetu

Právě kvůli snaze zabránit hackerům v úspěšném útoku bylo v pondělí vyřazeno internetové připojení v Praze a středních Čechách. Výpadek trval více než 1,5 hodiny, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

„Opatření, které jsme na ochranu služby poskytované našim zákazníkům přijali, bohužel vlivem systémové chyby způsobily dnešní výpadek na pevném internetu," konstatoval Hanousek.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackerský útok nyní bude řešit policie. „Operátor O2 se již s případem pirátských útoků obrátil na orgány činné v trestním řízení,“ doplnila Mikšovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám