Hlavní obsah

Na nový vyděračský virus jsou antiviry krátké

Novinky, chm

Internetem se začal jako lavina šířit nový vyděračský virus Petya, který dokáže zašifrovat data na pevném disku. Bezpečnostním expertům dělá vrásky na čele především proto, že je výrazně rychlejší než prakticky všichni jeho předchůdci. To může značně ztížit jeho odhalení, upozornil server PC World.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útoky vyděračských virů jsou v posledních týdnech stále častější a mají prakticky vždy stejný scénář. Nezvaný návštěvník zašifruje uložená data na pevném disku. Útočníci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nedostali. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat a data rozšifrovat, což ale nemusí být vůbec jednoduché. A ve většině případů to dokonce nejde vůbec.

Důležitá je rychlost

V čem je tedy Petya tak výjimečná? Většina vyděračských virů potřebuje k zašifrování dat na pevném disku poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dříve, než v počítači nadělají nějakou větší neplechu.

Právě proto funguje Petya trochu odlišným způsobem. Na disku nezašifruje všechna data, ale pouze tzv. MBR. Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu pak počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR nepotřebuje nový vyděračský virus několik hodin, stačí mu pouze pár vteřin. Antiviry tak prakticky nemají šanci škodlivý kód zachytit. Hned po prvním restartu je pak problém na světě.

Za odšifrování chtějí 10 000 Kč

Vyděrači navíc nejsou žádní troškaři, za odšifrování požadují jeden bitcoin, což představuje při aktuálním kurzu více než 10 000 korun. Znovu je ale nutné zdůraznit, že zmiňovanou částku by lidé v žádném případě platit neměli. Útočníci jen shrábnou peníze a zmizí.

Petya se šíří v současnosti především v USA a sousedním Německu prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Je ale více než pravděpodobné, že se v dohledné době objeví také v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám