Hlavní obsah

Miliónový byznys posunuli vyděrači o úroveň výš. Vydělávají na důvěřivcích

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červi z rodiny ransomware jsou pro podvodníky doslova zlatý důl. Na důvěřivcích díky nim vydělávají milióny. Nyní tuto hrozbu posunuli ještě o úroveň, dokáže se sama rozmnožovat. To je i jeden z důvodů, proč je velmi složité odstranit jej z napadeného systému. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: Profimedia.cz

VirLock se stejně jako další hrozby z rodiny ransomware schovává pod hlavičku ochránců zákona.

Článek

Nového červa pojmenovali bezpečnostní experti jako VirLock. „VirLock je plnokrevný ransomware, který uzamkne obrazovky svých obětí,“ uvedli výzkumníci z antivirové společnosti Eset.

Nezvaný návštěvník působí jako parazitní virus, který napadá uložené soubory na pevném disku. Dokáže je zašifrovat, aby se k nim uživatel nedostal ani po jeho odinstalování, pokud uživatelé zjistí, že jde skutečně o hrozbu.

Foto: AVG

Podvodná zpráva vypadá, jako by ji odeslali zaměstnanci FBI

VirLock se totiž stejně jako další hrozby z rodiny ransomware schovává pod hlavičku ochránců zákona. Při zapnutí počítače zobrazí zprávu, že počítač zablokovaly policejní úřady nebo bezpečnostní složky kvůli používání nelegálního softwaru. A k jeho odblokování je nutné zaplatit „výkupné“.

Starý trik, ale funguje...

Přestože první verze ransomwaru se objevila už před několika lety, stále se na tento trik nechají nachytávat tisíce lidí po celém světě. Vzhledem k tomu, že za odblokování počítače piráti požadují 100 dolarů (2000 Kč), vyšplhá se ve výsledku „výkupné“ až na několik stovek tisíc korun denně.

Kolik si jsou hackeři schopni vydělat za jediný den, odhalila již dříve ve svých statistikách antivirová společnost Symantec. [celá zpráva]

Ke svým datům se lidé nemusejí dostat ani po zaplacení výkupného.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. To ale není v případě VirLocku vůbec jednoduché, protože vytváří na pevném disku unikátní instalace, čímž se snaží znesnadnit možnost odstranění ze systému.

Není navíc vyloučeno, že v budoucnu se objeví ještě sofistikovanější verze této hrozby. Replikační schopnosti by mohli kybernetičtí zločinci využít k šíření této hrozby po internetu, například prostřednictvím adresáře v e-mailu.

Vyděrači cílí i na mobily

VirLock se v současnosti zaměřuje výhradně na klasické počítačové systémy. Letos v červnu ale bezpečnostní experti odhalili vyděračský virus, který cílil také na chytré telefony. [celá zpráva]

Nezvaný návštěvník nazývaný Simplocker se podle analýzy bezpečnostních expertů ukrýval v aplikaci Sex xionix pro přístroje s operačním systémem Android. Nutno podotknout, že tento program se nenacházel v legitimním obchodě Google Play, ale na neoficiálních zdrojích, především nejrůznějších internetových fórech.

Vzorek odhalený v aplikaci Sex xionix komunikuje s uživateli rusky, výkupné má být zaplaceno v ukrajinských hřivnách. Pokud lidé v přepočtu téměř 500 Kč zaplatí, nemají žádnou jistotu, že jejich data budou skutečně zpřístupněna, stejně jako v případě verze pro klasické počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám