Hlavní obsah

Zahlcení serverů přestává strašit

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody způsobené cílenými útoky typu DDoS klesají, protože firmy jsou vůči těmto útokům odolnější. Britské Národní centrum kybernetické bezpečnosti (CERT UK) vydalo zprávu shrnující prvních 100 dnů jeho působení.

Foto: Shutterstock.com

Článek

Jde o instituci, jejíž obdoba funguje i v Česku. Jejím primárním cílem je přispět k ochraně národní kritické komunikační infrastruktury. K tomuto cíli se však zatím vztahuje jen polovina incidentů. Druhá polovina představuje případy obecné počítačové kriminality, uvedl server welivesecurity.com.

Klíčovým zjištěním zprávy je, že počet hlášených útoků typu Distributed Denial of Service - DDoS stagnuje, a způsobené škody prudce klesají. Tyto útoky spočívají v tom, že na servery firmy, která je cílem útoku, je směřováno tak velké množství dotazů, aby došlo k jejich zahlcení a zhroucení příslušných služeb. Tyto útoky jsou typicky vedeny z desítek tisíc počítačů, jejichž majitelé ani netuší, že jsou současně obětí a nástrojem kriminální činnosti.

Firmy jsou však podle britského CERT na tyto zákeřné útoky čím dál lépe připraveny. Některé vylepšily vlastní infrastrukturu, jiné využívají externích služeb. Výsledkem této připravenosti podle CERT UK je, že kvůli známé odolnosti firmy k útoku ani nedojde, nebo že si firma s útokem poradí již v zárodku.

Za čtvrtinou bezpečnostních incidentů ve Spojeném království je podle CERT UK malware. Zpráva výslovně upozorňuje, že bezpečná konfigurace koncových zařízení může významně přispět ke zvýšení celkové informační bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám