Hlavní obsah

Hackeři získali desítky tisíc přístupových hesel a údajů o kreditních kartách

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet se v posledních měsících proměnil v kybernetické bojiště. V minulém týdnu se hackeři zaměřili na erotické webové stránky Digital Playground, ze kterých se jim podařilo odcizit desítky tisíc citlivých údajů, mezi kterými nechyběly ani hesla a informace o kreditních kartách. V pondělí na to upozornil server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hackerům se při útoku podařilo odcizit data více než 73 000 uživatelů. K dispozici mají jejich uživatelská jména, přístupová hesla i e-mailové adresy. U 40 000 účtů pak mají také čísla kreditních karet, a to včetně CCV kódů i dat expirace, které jsou potřebné k uskutečnění plateb na webu.

Aby hackeři dokázali, že citlivé údaje skutečně získali, uveřejnili jejich část volně ke stažení na internetu. Nejde však o kompletní údaje, které by mohl kdokoliv zneužít, ale skutečně jen o část dat.

Získat takové množství citlivých dat prý byla pro hackery hračka. „Tato společnost má tak chabé zabezpečení, že kdybychom nevěděli, o jak velký web se jedná, mysleli bychom, že jde jen o vtip,“ uvedl jeden z hackerů s tím, že administrátoři serverů neměli citlivé údaje ani nijak zašifrované.

Uživatelé by měli sledovat pohyb peněz na účtu

Zástupci Digital Playground k útoku uvedli, že všechny své odběratele již kontaktovali, aby si co nejdříve změnili svá přístupová hesla a sledovali pohyb peněz na svém kartovém účtu.

Úniky databází s citlivými údaji na internet nejsou v poslední době ničím výjimečným. Únik dat hlásil na konci února také server YouPorn, který pravidelně využívá přes milión lidí. Na webu se objevil seznam s e-mailovými adresami a přístupovými hesly všech registrovaných uživatelů. [celá zpráva]

Na začátku minulého měsíce zase hackeři získali údaje pro přístup k desítkám e-mailových adres syrského prezidentského úřadu. Pro počítačové piráty to nebylo nijak obtížné, protože více než dvě desítky zaměstnanců používaly triviální heslo 12345. [celá zpráva]

Aktivní jsou také hackeři v Česku. Zástupci hnutí Anonymous v polovině února zveřejnili databázi českých klientů pobočky Mezinárodní asociace hudebního průmyslu (IFPI). Kromě jmen také uvedli i jejich adresy a kontakty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám