Hlavní obsah

FBI: Hackeři Severní Koreje byli neopatrní, nechali za sebou stopy

– Washington • Aktualizováno

Stopy po kybernetickém útoku na společnost Sony Pictures jasně vedou do Severní Koreje. Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v New Yorku to ve středu prohlásil ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Někteří respektovaní lidé naznačovali, že jsme udělali chybu,” okomentoval Comey reakce některých odborníků, kteří zpochybňovali tvrzení Washingtonu, že za útokem je jasně KLDR. „Nemají stejná fakta, která mám já, a nevidí, to co vidím já,” citoval jej portál Business Insider.

Podle ředitele FBI si hackeři nedali pozor a bez maskování použili servery, které používá jen KLDR. Vysvětlil, že v e-mailech určených vedení Sony Pictures nedopatřením odkryli své skutečné IP adresy, které určují místo jejich působení ve virtuálním prostoru. Šéf FBI dodal, že použité IP adresy „používají výlučně Severokorejci”.

Comey podle agentury Reuters vyzval špionážní služby, aby odtajnily informace, které jeho vysvětlení potvrdí a které ukáží spojitost s KLDR.

Pchjongjang však dál důrazně odmítá veškerá obvinění, že by stál za útokem

Vážný útok na americké zájmy

Útok severokorejských hackerů na servery společnosti Sony Pictures byl dosud tím nejvážnějším, jaký byl kdy namířen proti americkým zájmům. Řekl to ve středu šéf amerických tajných služeb James Clapper.

Podle Clappera získala KLDR tímto útokem "za nízké náklady a bez jakýchkoli následků celosvětovou pozornost".

Nechráněný kybernetický prostor

Clapper v této souvislosti varoval před nedostatečně chráněným kybernetickým prostorem. Vyzval americký soukromý sektor, aby v rámci ochrany před hackery opravil softwarové nedostatky a rozdělil svá data. Výslovně zmínil kybernetickou hrozbu v podobě Ruska, které má prý mnohem propracovanější systém než ostatní.

Za další ohrožení bezpečnosti USA považuje Clapper tajné informace o amerických špionážních programech, které vyzradil bývalý pracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Ten se před americkou justicí uchýlil do Ruska. Podle Clappera Snowden znesnadnil sledování teroristů, kteří změnili své komunikační metody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám