Hlavní obsah

Kim Dotcom je na mizině

Wellington

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom se ocitl na mizině. Podnikatel obviněný z internetového pirátství uvedl, že od svého zatčení v roce 2012 na Novém Zélandu utratil za soudní výdaje již deset miliónů dolarů (přes 220 miliónů Kč).

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Článek

Dotcom měl dosud najatou právní firmu, která mu pomáhala v boji proti vypovězení do Spojených států. Před 14 dny s ním ale jeho tým obhájců ukončil spolupráci. Dotcom podle středeční zprávy serveru BBC News sdělil, že při čtvrtečním soudním jednání se bude hájit sám a že nebude mít na zaplacení případné kauce.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na začátku roku 2012 zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Dotcom veškerá obvinění odmítá s tím, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Američtí žalobci však viní německého rodáka Dotcoma, jenž na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, nejen z porušování autorských práv, ale i z praní špinavých peněz a z vydírání.

Novozélandská policie zadržela Němce s původním jménem Kim Schmitz v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Soudní jednání o vydání bylo kvůli právním krokům Dotcomových obhájců opakovaně odročeno.

Americkým úřadům se podařilo připravit mě o všechny zdroje.
Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Dotcom ve středu oznámil, že jeho právníci rezignovali, protože mu došly peníze. Pokud novozélandská justice bude ve čtvrtek žádat zaplacení nové kauce, aby mohl Dotcom zůstat na svobodě, nebude na to mít německý podnikatel zřejmě prostředky.

"(Americkým úřadům) se podařilo připravit mě o všechny zdroje, vysát mě, a bez obhájců jsem bezbranný. Toto je možná moje poslední veřejné vystoupení před návratem do vězení," řekl na středeční tiskové videokonferenci.

K majetku přístup dostal

Dotcom před sedmi měsíci vyhrál soudní jednání, v němž žádal přístup ke svému majetku v hodnotě 750 000 dolarů (16,6 miliónu Kč), včetně několika ze svých aut. Majetek mu byl zabaven při zatčení. Desítky jeho bankovních kont ale zůstaly dál zmrazené.

Kromě soudních výdajů Dotcom investoval rovněž do politické strany, které se ale nepodařilo v zářijových volbách dostat do novozélandského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám