Hlavní obsah

Internetový spekulant s 9000 doménami .eu byl zablokován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení EURid ve čtvrtek zrušilo téměř 9000 doménových jmen s koncovkou .eu, které si zaregistroval doménový spekulant. Za 40 dnů si je budou moci zájemci opět registrovat. EURid to oznámil v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sdružení v roce 2006 zjistilo, že si jistý držitel zaregistroval téměř 9000 domén v rozporu s registračními pravidly. Následně s ním EURid jako správce domény .eu zahájil soudní řízení a po odvolání bruselský odvolací soud rozhodl ve prospěch sdružení.

"Jakožto správce domény nejvyšší úrovně .eu bereme pravidla týkající se registrace doménových jmen velice vážně. Pokud dojde k jejich porušení, snažíme se situaci vyřešit a tam, kde je to nutné, podnikneme právní kroky," uvedl výkonný ředitel sdružení EURid, Marc Van Wesemael.

Odvolací soud rozhodl již před rokem, sdružení ale muselo dodržet lhůty na opravné prostředky a právní vyjádření. Domény nyní budou 40 dní v karanténě a poté budou během 24. a 25. října uvolněny k registraci na základě principu, že kdo dřív přijde, ten získá registraci.

Internetová doména .eu patří mezi deset největších domén nejvyšší úrovně na světě. V současnosti je registrovaných 3,41 miliónu domén .eu, z toho zhruba 130.000 v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám