Hlavní obsah

Vlivný manažer Einhorn vyzval šéfa Microsoftu k odchodu z funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vlivný manažer hedgeových fondů David Einhorn veřejně vyzval výkonného šéfa společnosti Microsoft Steva Ballmera k odchodu z funkce. Ballmer podle něj vězí v minulosti a je zátěží pro akcie firmy, které v posledním desetiletí ztratily na hodnotě. Einhornovo středeční vyjádření je zatím nejostřejší kritikou vedení Microsoftu ze strany stále nespokojenějších investorů.

Článek

"Jeho přítomnost je největším stínem nad akciemi Microsoftu," řekl Einhorn o Ballmerovi na investiční konferenci v New Yorku. Ballmer, který v roce 2000 nastoupil do čela firmy místo jejího spoluzakladatele Billa Gatese. "Měl by dát šanci někomu jinému", řekl.

Einhorn si udělal jméno, když na jaře 2008 poukázal na těžké problémy investiční banky Lehman Brothers. Její pád v září toho roku odstartoval hlubokou globální finanční krizi.

Einhornova slova vyjadřují to, co řada investorů už několik let říká soukromě. Softwarový gigant, který nadále ovládá asi 90 procent světového trhu operačních systémů pro osobní počítače, byl na konci 90. let největší americkou firmou co do tržní hodnoty. V minulých letech jej však předstihla společnost Apple a tento týden se to podařilo IBM.

Dominantní role Microsoftu upadá

Microsoft přestal hrát v technologickém sektoru v posledním desetiletí dominantní roli, protože nebyl schopen se prosadit na nových trzích internetu a vyspělých mobilních komunikací. Investor, který by před deseti lety vložil do Microsoftu 100 000 dolarů, by nyní z této investice měl jen 69 000 dolarů.

Před dvěma týdny Microsoft oznámil dohodu o koupi provozovatele internetového telefonování Skype za 8,5 miliardy dolarů (148 miliard Kč). V investorech však tento tah spíše vyvolal další pochyby a akcie Microsoftu od té doby klesly o šest procent.

Foto: Profimedia.cz

Manažer hedgeových fondů David Einhorn

Einhornův fond Greenlight Capital držel na konci prvního čtvrtletí asi devět miliónů akcií Microsoftu, tedy 0,11 procenta jeho kapitálu. Jeho akcie kupoval fond i v poslední době, protože mnozí je při nynější ceně považují za podhodnocené.

Podle Einhorna je načase, aby Microsoft zvážil strategické alternativy pro ztrátovou internetovou divizi, které se nedaří získávat tržní podíl na úkor společnosti Google, která je lídrem internetového sektoru. Divize, jež provozuje vyhledávač Bing a webový portál MSN, utrpěla v prvním čtvrtletí ztrátu 726 miliónů dolarů a za čtyři roky ztratila zhruba sedm miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám