Hlavní obsah

Riziko úrazu je v zimě vyšší než v létě, ceny za ošetření jdou i do stovek tisíc

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik pojišťoven v zimě se na zahraničních sjezdovkách zraní mnohem více lidí než v létě na mořských plážích. Ošetření takových úrazů vyjde na desítky, ale i stovky tisíc korun. I když počet zodpovědných lyžařů rok od roku stoupá, je stále dost těch, kteří riskují a na hory vyrážejí bez uzavřené cestovní pojistky. Lékaři pak zaplatí z vlastní kapsy.

Foto: Profimedia.cz

Ošetření komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře na zahraniční sjezdovce přijde až na půl miliónu korun.

Článek

Lidé jezdí do zahraničí především do letovisek v Rakousku, Itálii či Francii. Pro představu, na kolik zhruba přijdou nejčastější lékařské zákroky v zahraničí, přinášíme jejich aktuální ceník.

Aktuální ceník nejčastějších lékařských zákroků v zahraničí (Itálie, Rakousko, Francie)
Typ lékařského zákrokuCena v korunáchCena v eurech
ambulantní ošetření naražených zad5500200
ambulantní ošetření zlomené ruky (s následnou operací v ČR)28 0001000
operace natržených kolenních vazů112 000 - 126 0004000 - 4500
operace komplikované nebo otevřené zlomeninycca 400 000cca 16 000
operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteřecca 570 000cca 20 000
převoz sanitkou do ČR30 000cca 1000
svoz vrtulníkem ze sjezdovky55 000 - 84 0002000 - 3000
zranění zahraničního lyžaře560 000 – 2 800 00020 000 - 100 000
Pozn.: ceny lékařských zákroků ve všech třech zemích jsou srovnatelné

Výrazně stoupá zájem lidí o lyžování ve slovenských Tatrách. „Z pohledu cestování si mnoho lidí neuvědomuje, že stále populárnější Slovensko je cizí země a je nutné mít sjednané cestovní pojištění, které kryje rizika úrazu a odpovědnost za škody na zdraví i majetku třetích osob,‟ upozornil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Jak vybrat to nejvhodnější cestovní pojištění do zahraničí?

  • Cestovní pojištění by mělo být složeno z pojištění léčebných výloh, úrazového pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škody.
  • Při sjednávání pojištění rozlišujte, zda se budete věnovat pouze běžným sportovním aktivitám, nebo zda jedete za extrémními sporty, například za „free ride lyžováním“.
  • Důležité jsou také správně nastavené limity pojistného plnění. Nároky na náhradu škody poškozených osob snadno mohou, zvláště v případě zdravotní újmy, dosáhnout astronomických částek.

Zdroj: Česká pojišťovna

Na modrou kartičku zdravotní pojišťovny nespoléhejte

Častá upozornění pojišťoven a bohužel i nemilá zkušenost některých turistů mají vliv na to, že mnoho lidí si při cestách do zahraničí uzavře kvalitní cestovní pojištění. I tak je ale stále dost těch, kteří se spoléhají na pojistku u platební karty či na evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. modrá kartička).

„Při cestách do zahraničí není možné se spoléhat pouze na modrou kartičku vaší zdravotní pojišťovny, nezapomeňte na cestovní pojištění, které vám poskytne kompletní ochranu před možnými riziky, která vás na výpravách za lyžováním mohou potkat,” doplnil Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Evropský průkaz pojištěnce totiž veškeré náklady na případné ošetření nepokryje. Platí jen ve státem provozovaných zdravotnických zařízeních a také nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka. „Zároveň musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí, nemluvě o pojištění odpovědnosti za škodu, které nezahrnuje vůbec,“ doplnil Divoký.

Co se stalo českým lyžařům v Alpách
Cestovní pojištění na platební kartě nestačilo
Třiadvacetiletá klientka chtěla ušetřit na cestovním pojištění a odjela na lyže do Itálie pouze s pojištěním na platební kartě. Bohužel na sjezdovce se jí stala nehoda, zlomila si obě holenní kosti. Nejbližší nemocnice, kde mohli provést akutní operaci, byla až ve Švýcarsku. Teprve po pěti dnech ji mohli sanitkou převézt do Česka. Tady však zjistila, že u pojištění přes platební kartu byla její spoluúčast na zdravotní výlohy pět tisíc korun. Navíc musela uhradit 52 tisíc korun za svoz vrtulníkem do nemocnice, na ten se totiž pojištění nevztahovalo. Celkové náklady na její léčení byly 360 tisíc korun, z toho bohužel musela ze svého zaplatit 57 tisíc korun.
Vyplatilo se sjednat si odpovědnost za škodu
Čtyřiatřicetiletý muž vyrazil s kamarády na hory do Rakouska, kde při sjezdu ze svahu nechtěně srazil staršího pána. Následkem srážky si starší muž zlomil stehenní kost a vrtulník ho přímo ze svahu dopravil do nemocnice, ze které ho pustili až po třech týdnech. Po čase se ozval jeho právník a chtěl peníze jako odškodnění za trvalé následky. Požadoval 1,8 miliónu Kč. Naštěstí si mladý muž sjednal k cestovnímu pojištění i pojištění odpovědnosti za škodu, ze kterého bylo odškodnění vyplaceno.
Úraz hlavy za milión korun
Dvaačtyřicetiletá žena s rodinou odjela lyžovat do Francie. Po několika dnech pobytu měl ale desetiletý syn na sjezdovce úraz a skončil v bezvědomí. Vrtulník ho dopravil do nemocnice, kde se podrobil operaci. Chlapec měl naštípnutý krční obratel a musel zůstat v nemocnici tři dny. Pojišťovna rodičům zajistila hotel blízko nemocnice, bydleli tam, dokud se synův stav nestabilizoval. Celková částka za chlapcův úraz se vyšplhala téměř na milión korun.
Zlomená žebra za 45 tisíc korun
Pojištěná klientka utrpěla úraz v Rakousku, a to frakturu šesti žeber a pneumotorax. Pojišťovna uhradila vzniklé náklady z pojištění léčebných výloh v celkové výši 38 937 korun, dva tisíce korun jako jednorázové odškodné za hospitalizaci a 4200 korun za denní odškodné z pojištění úrazu. Celkové náklady tedy činily 45 137 korun.
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna a ČSOB Pojišťovna

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám