Hlavní obsah

Hypotéky zdraží, splátky u nových půjček vzrostou

Právo, Jakub Svoboda

Úrokové sazby hypotečních úvěrů by měly letos mírně vzrůst. To se negativně odrazí v peněženkách lidí, kteří si nově vezmou půjčku na bydlení nebo jim skončí fixace úroku u stávajícího úvěru. Například splátka dvoumiliónové hypotéky se splatností dvacet let by se mohla u nově sjednaných úvěrů zvýšit měsíčně o 200 až 500 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z odhadu analytiků společnosti Fincentrum. Mírné zdražení hypoték ovšem očekávají i zástupci bank.

„Předpokládáme, že úrokové sazby hypoték si svým dnem již prošly. Výnosy státních dluhopisů, které lze považovat asi za nejlepší indikátor toho, jak se budou vyvíjet sazby hypoték, v posledním období lehce vzrostly a jejich další mírný růst očekáváme i v roce 2014,“ sdělil Právu analytik České spořitelny Petr Bittner.

Dojde-li i vlivem intervencí ČNB k růstu inflace, můžeme očekávat mírný růst sazeb.
Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky

Průměrná úroková sazba na trhu by se podle něj měla v nejbližší době pohybovat kolem stávajících úrovní (aktuálně 3,1 procenta).

„V průběhu roku by ale průměrná sazba mohla o několik málo desetin vzrůst. Vychýlit směrem dolů by je krátkodobě mohly marketingové akce. To se ale bude týkat spíše průměrné sazby s tím, jak budou banky v rámci svých akcí nabízet zvýhodněnou sazbu pro všechny. U minimálních sazeb prostor pro další snížení nevidíme,“ dodal Bittner.

Aktuální nabídky bank si lze porovnat například s pomocí hypoteční kalkulačky.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex získali spotřebitelé loni (leden–listopad) u nově sjednaných či refinancovaných hypoték v průměru úrokovou sazbu 3,05 procenta. Výrazně nižší sazby přitom spotřebitelé mohli získat již v první polovině loňského roku, od července průměrně poskytnuté sazby pozvolna rostly.

„Úrokové sazby nyní neporostou razantně, některé makroekonomické faktory se do růstu projevily již v závěru roku 2013. Pozvolný růst o několik desetin procentního bodu však letos nelze vyloučit,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

I nepatrné zvýšení leze klientům do peněz

I zdánlivě nízký růst sazeb může podle něj znamenat znatelný zásah do rodinného rozpočtu. Pokud například klient refinancuje dvacetiletou hypotéku na dva milióny korun po skončení roční doby fixace a ze stávajících 3,05 procenta dostane horší sazbu 3,25 procenta, zvýší se mu podle Rajdla měsíční splátka řádově o 200 korun.

Během celé doby splatnosti hypotéky tak může i mírná změna úrokových sazeb znamenat růst nákladů na financování bydlení v řádu několika desítek tisíc korun.

Bankéři předpokládají, že s očekávaným růstem inflace po umělé devalvaci koruny Českou národní bankou úrokové sazby začnou růst.

Intervence ČNB by měla vést k vyšším sazbám 

„Odhadovat vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů lze jen velmi těžko. Pokud i vlivem intervencí ČNB dojde k růstu inflace, můžeme zřejmě očekávat také mírný růst sazeb,“ sdělil Právu generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Měnové intervence a související dodatečná likvidita by ale podle Bittnera neměly výraznějším způsobem ovlivnit úvěrovou aktivitu bank. Ty se totiž dlouhodobě potýkají s převisem vkladů nad úvěry a poskytování většího množství úvěrů je tak pro ně již dlouho prioritou.

Faktorem, který by mohl ještě ovlivnit výši průměrné sazby, je zájem o hypotéky s plovoucí sazbou, tedy sazbou fixovanou na období jen několika měsíců. Jejich sazba je nižší než u klasických fixací, a pokud by jejich podíl na poskytnutých hypotékách vzrostl, způsobilo by to pokles průměrné sazby na trhu.

„Zvýšený zájem o tyto hypotéky ale nečekáme. Klienti si uvědomují rizika spojená s růstem sazeb a raději využívají stávající nízké sazby, které si fixují na delší období,“ dodal Bittner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám